GODE TALL: Volvo-sjef Håkan Samuelsson kan glede sine kinesiske eiere med vekst i salget. Foto: Volvo
GODE TALL: Volvo-sjef Håkan Samuelsson kan glede sine kinesiske eiere med vekst i salget. Foto: Volvo

Rekordtall for Volvo Cars:

Solgte 571 000 Volvo’er i fjor

Volvo Cars noterer rekordtall. Aldri har selskapet produsert flere biler, omsetningen vokste over 16 prosent i fjor, og driftsmarginen i selskapet krøp opp til 6,7 prosent.

Publisert Sist oppdatert

Volvo Cars ble solgt fra Ford Company til det kinesiske Zhejiang Geely Holding Group i 2010, og har gjennomgått enorme forandringer siden kineserne kom inn på eiersiden.

I fjor annonserte selskapet dessuten en ny strategi med tung satsing på både elektrifisering og nye bileierformer.

Les også: Den kuleste Volvo’en siden Amazon

– Ved siden av vår kjernevirksomhet – å bygge og selge biler – skal vi fortsette å utvikle nye forretningsområder innen abonnementstjenester, selvkjøring og elektrifisering, sa Volvo-sjefen Håkan Samuelsson under resultatpresentasjonen onsdag.

– Vi investerer tungt: I bemanning, i nye modeller og i vårt globale nettverk av fabrikker, sa Samuelsson.

Volvo solgte 571 000 biler i 2017, opp sju prosent fra året før. Omsetningen vokste 16,6 prosent til 210,9 milliarder svenske kroner. Med en vekst i driftsmarginen på 6,7 prosent økte selskapets overskudd før skatt til 13,1 milliarder kroner. Volvo har definert et mål om åtte prosents driftsmargin. Selskapet har nå drøyt 38 000 ansatte på verdensbasis.

Les også: Tror hver femte Volvo-kunde vil abonnere

Volvo hadde tunge investeringskostnader knyttet til lanseringene av nye XC40 og XC60 i fjor, og kommer i år med V60 og S60. Samuelsson mer enn antyder at lanseringene vil gi positive utslag i regnskapene i 2018.

De kinesiske eierne fortsetter samtidig sin ekspansjon på det internasjonale bilmarkedet.

Geely ble etablert i 1986, men har vokst voldsomt de siste årene etter kjøpet av Volvo. Geely har store eierposter i Proton og Lotus, og eier London Taxi Company (som produserer de velkjente engelske drosjene).

Denne uka kom nyhetsmeldinger om at Geely også er på vei inn i Daimler.

Et forsøk på å kjøpe fem prosent av den tyske bilgiganten sist høst ble avvist av Daimler, men nå rapporteres det at selskapet har fått en tilsvarende aksjepost via annenhåndsmarkedet. Med en eierandel på rundt fem prosent vil Geely være den tredje største eieren i Daimler.

Kjøpet er ikke bekreftet.

Les også: Ny Mercedes A-klasse er på vei