EN NATUROPPLEVELSE: På vei gjennom de majestetiske Kaukasusfjellene til den lille fjellbyen Kazbegi med utsikt mot 5000 meter høye fjell og nasjonalikonet Sameba-kirken. Foto: Shutterstock

12. – 23. april 2017

Påsken i Georgia og Armenia

En rundreise gjennom Georgia og Armenia er en reise i storslagen kultur og natur. Armenia er ett av verdens eldste land med røtter flere tusen år tilbake i tid. Det omtales som sivilisasjonens vugge og den første kristne stat. Georgia byr likeledes på en rik kulturarv, en turbulent historie og fantastisk mat og drikke.

Publisert Sist oppdatert

12. – 23. april 2017
Armenia og Georgia er to av fire land i Kaukasus - et mektig og storslagent fjellområde med fjell på over 5000 moh., plassert midt mellom Svartehavet og Det kaspiske hav. Knut Hamsun kalte sin reiseskildring fra Kaukasus for «I æventyrland» (utgitt 1903). Her skriver han blant annet: «Gud velsigne slike lande fordi de er til midt i verden.»

HIMMELSK BELIGGENHET: Sameba-kirken ligger spektakulært til, hele 2170 meter over havet. Foto: Shutterstock

 

I tillegg til en spektakulær natur med fjell, daler og åpne landskap, finnes det eldgamle kulturminner – blant annet mange gamle kirker og byggverk representert på UNESCOs verdensarvliste.

Bli med på vår reise langs landeveien hvor vår eminente, norsktalende reiseleder Vladimir Kozlov levendegjør historien og stedene mens du får oppleve den hjertelige gjestfriheten regionen er kjent for.

Se hele programmet under. 

Har du lyst til å reise med Motors reiseklubb? Her finner du flere unike turer.  

Pris for NAF-medlemmer 
Pris per person i dobbeltrom: kr 20 660,-
Pris for enkeltrom: kr 25 450,-
Prisen gjelder avgang fra Oslo. Pris på avgang fra andre byer på forespørsel. 

Prisen inkluderer:
• Flyreise Oslo – Tbilisi tur-retur
• Flyskatter på 1880 kr (per juni 2016)
• Transport til og fra flyplass i Tbilisi
• 9 netter på førsteklasse hoteller
• 2 netter på mellomklasse hoteller (Kvareli og en natt i Tbilisi)
• Helpensjon fra frokost dag 2 til og med frokost dag 12
• Program og utflukter i henhold til beskrivelse
• Duduk-konsert i Garni-templet
• Brandysmaking på Jerevans brandyfabrikk
• Vinsmaking i Kvareli
• Lokal vin til middagene i Georgia
• Inngangspenger på de stedene og museene vi besøker
• Engelsktalende lokalguide
• Norsktalende, kunnskapsrik reiseleder fra Vista Travel 

Ikke inkludert:
• Drikkevarer
• Tips til sjåfører, guider og bagasjebærere underveis
• Reise- og avbestillingsforsikring 

Turen arrangeres for NAFs medlemmer av Vista travel. For påmelding og mer informasjon, ta kontakt på telefon 21 99 56 00 eller info@vistatravel.no

MATMEKKA: Georgia er ikke minst kjent for god mat og drikke. Foto: Shutterstock

12. april: Oslo - Tbilisi
Avreise fra Gardermoen med Turkish Airlines kl. 18.00 via Istanbul til Tbilisi hvor vi ankommer kl. 04.55 neste morgen. Transport til hotellet for overnatting.  

13. april: Tbilisi – Haghpat – Dilijan – Sevan-innsjøen – Jerevan
Rundt kl. 10.30 sjekker vi ut av hotellet og reiser med buss mot Armenia. Ved 12-tiden krysser vi grensen og starter programmet i Armenia med besøk til Haghpat-klostret fra rundt år 1000. Vi reiser videre til den pittoreske spa-byen Dilijan, hvor vi spiser lunsj hos en lokal kunstner. Om ettermiddagen setter vi kursen mot Sevan-sjøen, den høyest beliggende innsjøen i Kaukasus-fjellene, hele 2000 meter over havet.
Her besøker vi Sevanavank-klosteret fra år 874 som ligger vakkert til på en øy i innsjøen. Ankomst Jerevan om kvelden. Innsjekking og middag på hotellet. 

14. april: Jerevan – Echmiadzin – Jerevan
I dag skal vi oppleve Armenias hovedstad Jerevan, en av verdens eldste bebodde byer, grunnlagt i år 782 f. Kr. Her ser vi Jerevans største severdighet, «Kaskaden» - en trapp med 572 trinn og flere avsatser med fontener og skulpturer. Fra toppen er det  flott utsikt over byen og omgivelsene rundt.

KASKADEN: 572 trappetrinn med fontener og skulpturer i Armenias hovedstad Jerevan. Foto: Shutterstock

Inne i og rundt dette spesielle byggverket ligger kunstmuseet Cafesjian, som vi får en omvisning i. Til slutt besøker vi Matenadaran-museet med en unik samling av over 17.000 antikke bøker og manuskripter.
Etter noen spennende inntrykk i hovedstaden, drar vi til den lille byen Echmiadzin og de arkeologiske utgravningene i Zvartnots. Byens katedral fra år 303 regnes som den første kristne kirke i Armenia, og den står på UNESCOS verdensarvliste.
Etter lunsj besøker vi Jerevans brandyfabrikk som har hatt produksjon siden 1887. Middag og armensk folkedans om kvelden. 

ZVARTNOT KATEDRALEN: Armenia er ett av verdens eldste land og omtales som den første kristne stat. Katedralen stammer fra 303 år e.Kr.

15. april: Jerevan – Khor Virap – Noravank – Areni – Jerevan
Etter frokost drar vi til Khor Virap-klosteret, et kjent pilgrimsted for armenerne, nær det bibelske fjellet Ararat hvor Noah bygde arken.

NOAHS ARK: Fjellet Ararat har bibelsk betydning. Det var her Noah skal ha bygd arken. Klosteret Khor Virap har vært påbygd i flere omganger, men har røtter helt tilbake til år 642. Foto: Shutterstock

Vi fortsetter til klosterkomplekset Noravank, et arkitektonisk mesterstykke fra 1200-tallet, omgitt av fantastiske naturlandskap. Lunsj i Noravank før vi returnerer til Jerevan. På veien passerer vi den lille landsbyen Areni, som er kjent for sin vinproduksjon. Armenerne har lange tradisjoner med vin, og de regnes faktisk som de første i verden til å produsere disse edle dråper. Middag og overnatting i Jerevan. 

16. april: Jerevan – Geghard & Garni - Jerevan
I dag går turen til det spesielle Geghard-klosteret som består av en rekke kirker og krypter hugget ut i stein. Dette er det ypperste av hva Armenia har å by på av middelalderarkitektur.

GEGHARD KLOSTERET: Middelalderklosteret er delvis bygget inn i fjellet. Foto: Shutterstock

Vi reiser videre til Garni-tempelet, det eneste gjenværende hedenske tempelet etter kristendommens inntog i landet. Her får vi en helt spesiell musikkforestilling med det typiske fløyteinstrumentet «duduk», mens vi nyter utsikten over elven Azat og nasjonalparken Khosrov, et av de eldste vernede naturområdene i verden.

Lunsj og demonstrasjon av hvordan man lager det tradisjonelle armenske brødet «lavash» i den lille landsbyen Garni. Middag i Jerevan om kvelden.

17. april: Jerevan – Amberd fortet – Yazidi – Vanadzor – Tbilisi
Vi legger Jerevan bak oss og setter kursen mot Georgia etter frokost. Underveis besøker vi Amberd-fortet fra det 7. Århundre. Fortet ligger i fjellsiden til Armenias høyeste fjell, Mount Aragats (4095 moh.).

Videre til landsbyen Yazidi hvor vi ser den gamle kirkegården med gravsteiner utformet som dyr. Vi stopper også i byen Vanadzor som var Armenias industrielle senter i Sovjet-perioden.

Lunsj i byen Ashtarak, i museet til den armenske forfatteren Perch Proshyan. Her sier Armenia farvel og velkommen tilbake med sang og dans.

Om ettermiddagen krysser vi grensen til Georgia og kjører til Tbilisi. Middag og overnatting.

 
18. april: Tbilisi
Georgias  flotte hovedstad har en lang og fascinerende historie. Byen var også et av hovedstoppene på Silkeveien.

GEORGIAS HOVEDSTAD: Tbilisi har vært en viktig handelsrute mellom øst og vest, og historien reflekteres i bebyggelsen som er en blanding av middelaldersk, neoklassisistisk og sovjetisk arkitektur. Foto: Shutterstock

Den vakre gamlebyen i Tbilisi er kjent for sin gode blanding av kulturer, stilarter og arkitektur, og ikke minst for sine særpregede trehus med balkonger fulle av vakre utskjæringer. Byen er bygget ved utspringet av varme mineralkilder som har vært til stor glede for byens befolkning gjennom århundrer.

Det blir byrundtur, hovedsakelig i den gamle bydelen, før vi tar turen opp på høyden hvor restene av Narikal-fortet ligger. Her står også statuen «mor Georgia» og speider utover byen.

Etter lunsj besøker vi det georgiske nasjonalmuseet og museet for den sovjetiske okkupasjonen, samt opplever bylivet langs hovedgaten Rustaveli.

Om kvelden tar vi kabelbanen opp på en av høydene, hvor vi både nyter Tbilisis beste utsikt og en utsøkt middag.

FREDSBROEN: Tbilisi er også en moderne by, og LED-belysningen på den nye Fredsbroen over elva lyser opp i kveldsmørket. Foto: Shutterstock 

 
19. april: Tbilisi – Mtskheta – Gori og Uplistsikhe – Gudauri – Kaukasus-fjellene

Etter frokost sjekker vi ut av hotellet og reiser til byen Mtskheta, som var den gamle hovedstaden i Georgia fra ca. år 500 f. Kr. til år 500 e.Kr., og står på UNESCOS verdensarvliste.

Videre går turen til Jvari-klosteret fra det 6. århundre. Klosteret ligger på toppen av et fjell med nydelig utsikt over Mtskheta og dalen med sine to elveleier.

Deretter står den historiske byen Gori for tur. Byen er kjent for sin store festning og som fødestedet til diktatoren Stalin. Det blir omvisning på Stalin-museet før vi drar videre til Uplistsikhe, en unik ubebodd huleby.

Herfra kjører vi langs den georgiske militærveien til Ananuri med sitt enorme festningskompleks. Kaukasusfjellene omkranser Georgia, og i dette fantastiske landskapet, på det lille skistedet Gudauri på ca. 2000 moh., sjekker vi inn på hotellet for natten. 

20. april: Gudauri – Kazbegi – Tbilisi
I dag får vi en naturopplevelse av de sjeldne. På vår vei gjennom de majestetiske Kaukasusfjellene reiser vi via fjellpasset Jvari på 2395 moh., til den lille fjellbyen Kazbegi eller Stepantsminda som den også heter, helt på grensen til Russland. Herfra ser vi fjellet Kazbek (5047 m), en av de seks fjelltoppene i Kaukasus på over 5000 meter. En spasertur på ca. 75 minutter tar oss opp til nasjonalikonet Sameba-kirken, som har en utsikt det er vanskelig å overgå.

NB: Det kan være tungt å gå opp, og det er mulig å betale ekstra for transport. Retur til Tbilisi for middag og overnatting.

 
21. april: Tbilisi – Sighnaghi – Kvareli
Etter frokost sjekker vi ut etter å ha pakket en lett overnattingsbag (hovedbagasjen blir på hotellet). Vi skal til David Gareja-klosteret som ble grunnlagt i det 6. århundre av St. David. Dette er georgiernes hellige sted.

Kirkene i Lavra, Udabno, Dodo og Bertubani er kjent for sine unike fresker malt i huler. Vi besøker munkeklosteret Lavra, som fortsatt er hjem for mange munker, og reiser videre til Sighanghi, som er omgitt av en bymur fra middelalderen. Vi utforsker denne sjarmerende byen og spiser lunsj her.

Siste stopp blir Kvareli med besøk på en vingård hvor vi får omvisning og vinsmaking. Middag og overnatting i Kvareli.

22. april: Kvareli – Gremi – Telavi – Tsinandali – Tbilisi
Vi forlater hotellet og starter på tilbaketuren til Tbilisi. Men før vi forlater Kvareli besøker vi den flotte Gremi-kirken fra 1600-tallet. Videre til Telavi hvor vi får være med på en guidet byrundtur.

Vi avslutter rundreisen med å besøke Tsinandali-residensen før vi returnerer til hovedstaden.

Om kvelden er det avskjedsmiddag, hvor vi sammen oppsummerer opplevelsene og inntrykkene.

23. april: Tbilisi – Oslo
Sov lenge og nyt dagen fram til vi reiser til  flyplassen utpå dagen. Vi  flyr med Turkish Airlines kl. 17.25 via Istanbul og lander på Gardermoen kl. 23.00 samme kveld.

Reiseleder Vladimir Kozlov
Vladimir er født i Russland, men snakker flytende norsk. Han er utdannet ved det  filologiske fakultetet, Statsuniversitetet i St. Petersburg og har siden studert i Oslo. Vladimir snakker mange språk og har inngående kunnskap om Kaukasusregionen blant annet gjennom besøk som tolk for politiske, faglige og kulturelle delegasjoner fra ulike land og som reiseleder for turgrupper.