DIGITALT: Om noen år kan vi trolig også i Norge bytte ut det fysiske førerkortet vårt med en digital løsning via en app. Foto: Geir Røed
DIGITALT: Om noen år kan vi trolig også i Norge bytte ut det fysiske førerkortet vårt med en digital løsning via en app. Foto: Geir Røed

Finland først ute med app

Nå kan førerkortet bli digitalt

Finland innfører nå førerkort som en app på telefonen, og Sverige følger trolig etter neste år. – Det er ingen hindre for at også Norge kan få digitalt førerkort, sier Bodil Rønning Dreyer i Vegdirektoratet.

Publisert Sist oppdatert

Finland blir først i verden når de fra kommende sommer innfører et digitalt førerkort som en app på mobiltelefonen.

I første omgang må finnene også ha med seg det fysiske førerkortet, fordi en lovendring må gjøres før det er nok med kun det digitale. Men når det er på plass, kan finnene klare seg med bare appen.

1000 førerkortinnehavere har prøvd det digitale førerkortet i en periode, og de er kjempefornøyde, meldes det fra våre naboer i øst.

Men finnene blir trolig ikke lenge alene. Også svenskene snuser på å innføre digitalt førerkort, ifølge Sveriges Television. Den svenske Transportstyrelsen håper å ha en digital løsning for mobiltelefonen på plass i løpet av 2019.

Les også: Sjekker førerkort for svindel

Norge følger etter

Godt voksne lesere vil huske den gamle «førerkortboken» med flere sider, som senere ble avløst av et stort kort som mange hadde problemer med å få med seg ubrettet. I 1998, for 20 år siden, ble det nåværende førerkortet i liten og hendig kredittkortstørrelse innført.

– Når kan også nordmenn bytte det ut det fysiske med et digitalt førerkort?

– Det er ingen hindre for at vi kan innføre det, men det er ikke på planen for i år og neste år, sier Bodil Rønning Dreyer, leder for trafikant- og kjøretøyavdelingen i Vegdirektoratet.

– Kan det bli i 2020?

– Vi har det på planen, men ikke tidfestet til et bestemt år. Det er et spørsmål om ressurser og prioriteringer. Utviklingen er imidlertid interessant, sier Dreyer.

Les også: Nå kan du bestille førerkort på nett

Bedre sikkerhet

Men hva med sikkerheten? I Finland er de trygge på at sikkerheten blir bedre med digitalt førerkort enn med det gamle fysiske.

– Datasikkerheten er faktisk større enn med det tradisjonelle førerkortet, sier Marko Sillanpää, sjef for den finske transportmyndigheten Trafi.

Førerkortet har visuelle egenskaper som umuliggjør forfalskninger og skjermdumper. Den finske førerkort-appen behersker dessuten både QR-koder og fingeravtrykksidentifisering.

Det digitale førerkortet minner også eieren om når det er behov for fornyelse og lignende.

Les også: Dette er bilen verden venter på

- Dette gjør det mer fleksibelt og lettvint, sier kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal i NAF.