INTELLIGENT: Fra mars vil mange av BMWs modeller få taleassistenten om bord, som vil gjøre mye av bilkjøringen sikrere og mer komfortabel – og kanskje litt morsommere.
INTELLIGENT: Fra mars vil mange av BMWs modeller få taleassistenten om bord, som vil gjøre mye av bilkjøringen sikrere og mer komfortabel – og kanskje litt morsommere.

BMW lanserer taleassistent:

Leter du etter en som virkelig forstår deg? Prøv bilen!

Bilentusiaster har alltid snakket om biler med sjel. Selvsagt uforståelig for dem som bare ser et industrielt framkomstmiddel. Men nå får du biler som både snakker med deg og forstår dine behov.

Publisert Sist oppdatert

BMW lanserer en såkalt «Intelligent Personal Assistant» allerede i mars 2019.

Den er konstruert til å lære seg dine rutiner. Alt fra å justere temperaturen i bilen hvis du sier at du fryser, til faktisk å kunne prate med deg om eksistensielle spørsmål.

Det er med andre ord litt som i alle andre fruktbare relasjoner: Du må by på deg selv for å få noe igjen.

– Taleassistenten har en rekke egenskaper, som tilsammen kan utforme en helt personlig opplevelse for hver enkelt BMW-eier, sier Marius Tegneby, kommunikasjonsdirektør i BMW Group Norge.

Les også: Har Bosch revolusjonert dieselteknologien?

Some like it hot

Eksempler:

Assistenten lærer seg den perfekte temperaturen på setevarmeren og den forstår hvor du skal om du ønsker å kjøre hjem.

Den gir deg avstanden til nærmeste bensin- eller ladestasjon, og forteller deg hvem som synger på radioen.

Den har full oversikt over dine favorittinnstillinger, og kan aktivere disse på bakgrunn av hva du snakker om. Hvis du eksempelvis sier du er sliten, kan assistenten svare med å endre miljøet i bilen med oppkvikkende lys, musikk og temperatur.

Du får også din helt egen BMW-ekspert i bilen som kan forklare hvordan ventilasjonssystemet fungerer, om oljenivået er som det skal, eller hva de ulike varsellampene indikerer.

Les også: Snart kan alle høre hver sin sang i bilen

23 språk

Ved å gi taleassistenten tilgang til epost og kalenderavtaler, kan du be om å få om å lest opp meldingene i innboksen. Vil du høre på musikk, er du bare et spørsmål unna å lytte til favorittartisten din.

– Mange har en iboende skepsis til talestyrte funksjoner i bilen. Tidligere systemer har ikke vært enkle nok å bruke, og det er vel heller ikke slik at bilen alltid har gjort det man har bedt den om å gjøre. Med kunstig intelligens har teknologien modnet betraktelig, sier Tegneby.

Assistenten som i første omgang lanseres på 23 språk, vil fortløpende utvikle seg og få nye egenskaper. I fremtiden vil den for eksempel kunne følge deg ut av bilen og være med deg helt hjem, enten det er via mobiltelefonen eller en smarthøyttaler hjemme.

Les også: Så lang er ventelista på alle elbilmodellene