ET LITE LØFT: Vakkert beliggende Lygnasæter er et populært stopp sør i Oppland.
ET LITE LØFT: Vakkert beliggende Lygnasæter er et populært stopp sør i Oppland.

Veimat-testen 2018: Lygnasæter Hotell

Klatrer litt nærmere toppen

Vårt besøk på Lygnasæter i 2017 var en gedigen skuffelse. Desto hyggeligere at det var vesentlig bedre i årets test på toppen av Lygnafjellet.

Publisert Sist oppdatert

Lygnasæter Kro 2018

71 poeng

Lygnasæter hotell, langs Riksvei 4 på toppen av Lygnafjellet sør i Oppland. 2770 Gran Elbil-lading: Fortum hurtigladestasjon (3 stk CHAdeMO 50 kWh, 3 stk CCS/Combo 50 kWh, 2 stk Type 2 22 kWh). Nettside: http://lygna.net/

Førsteinntrykk 8/10

Utsøkt beliggenhet og gode parkeringsmuligheter gjør det lettvint å stoppe her. Lokalene er godt brukt og godt holdt. Oversiktlig og greit kasseområde.

Meny 7/10

Ganske rikholdig med mange valgmuligheter på både kalde og varme retter. Brukbart med variasjon, men dessertene er ganske trøtte. God vekt på lokale innslag.

Smak 6/10

Det er ikke noe galt med smaken på maten, utfordringen er heller å bruke potensialet. Trekk for kokte poteter som rett og slett ikke var gode.

Pris 8/10

Ikke dyrt. Kalde retter til rundt 80 og varme hovedretter i spenn fra 169 til 258 gir alternativer for de fleste lommebøker.

Service 5/10

En veikro er ingen restaurant, men det er lov å gi inntrykk av at det er hyggelig med gjester. Ventetiden på mat er ikke akkurat kort, men det indikerer at kokkene ikke gjør det lettvint for seg.

Barnevennlig 8/10

Barnemenyen har like lite fiksfakserier som hovedmenyen. Barnestoler. Flotte lekeområder ute.

Hjemmelaget 7/10

Det er ingen tvil om at du er på Hadeland når du står ved spisekartet på Lygna. Det lokale innslaget er tydelig både i råvarer og valg av retter. Men dessertutvalget antyder ikke at de har en konditor på kjøkkenet.

Drikke 7/10

Bra utvalg, også med ypperligere lokale juicer og safter. Kaffen (fra automat) er helt på det jevne.

Renhold 8/10

Upåklagelig renhold, både ved kassa og på bordet. Rydder stadig av bordene.8

Toaletter 7/10

Båstoaletter. Bra kapasitet. Har alltid vært ryddig og rent på toalettene under våre besøk på stedet.

Kroa på Lygnasæter har egentlig alle forutsetninger for å være en veikro av aller ypperste klasse: Herlig beliggenhet, fine forhold for av- og påkjøring, få konkurrenter i nærheten, bra parkeringsfasiliteter og rikelig med plass inne.

Likevel er det dessverre bare sånn passe.

Under fjorårets test fikk vi mat som var ubehagelig ordinær.

Nå var det et klart løft, ikke minst takket være signaturrettene (månedens rett) fra «De utvalgte», kjeden som denne kroa er en del av. Er du i stuss på et av kjedens steder, pleier signaturrettene å være et trygt valg – selv om det er til dels store variasjoner på de samme rettene fra sted til sted.

FIKK NAPP: Velsmakende kveite på Lygnasæter
FIKK NAPP: Velsmakende kveite på Lygnasæter

Vi prøvde både kjøtt og fisk, og var begeistret for bakt kveite, normalt ikke noen slager på indre Østland. Men denne var perfekt tilberedt og lekkert dandert med god ertepuré, rødbet og grillet blomkål. Dessverre var potetene under båten.

På kjøttfronten lokket de med porchetta, en italiensk ribberull. Og svineribba var slett ikke verst, men kjøkkenet hadde ikke tatt ut hele finesse-potensialet da rullen ble fylt. Pluss for at de bakte småpotetene her var langt mer velsmakende enn de kokte.

UTEN FINESSE: Porchetta, italiensk svineribbe, på Lygnasæter
UTEN FINESSE: Porchetta, italiensk svineribbe, på Lygnasæter

Det er brukbart med lokale innslag på menyen, med produkter fra lokalt slakteri og angivelig med elgkjøtt fra skogene i området.

Dessertmenyen er ikke veldig spenstig, men husets gulrotkake er riktig god.

Vi prøvde ikke smørbrødene, men de så delikate og innbydende ut.

PS: Stedet heter Lygnasæter Hotell, men kroa som ligger ut mot veien, er for alle praktiske formål nettopp det: Ei veikro.

HJEMMELAGET: Gulrotkake på Lygnasæter
HJEMMELAGET: Gulrotkake på Lygnasæter

(Testet av Motor i mars 2018. Ingen vet at vi tester når vi er på besøk. De faktiske opplysningene om priser, ladetid etc. er basert på informasjonen vi innhentet da vi testet stedet, og kan være endret siden).