Fra den berømte balkongen på Palazzo Venezia, holdt Benito Mussolini sin erklæring om «det nye Italia» i 1936. Foto: Shuttlestock
Fra den berømte balkongen på Palazzo Venezia, holdt Benito Mussolini sin erklæring om «det nye Italia» i 1936. Foto: Shuttlestock

5.–9. oktober 2016

Kampen om Roma og de alliertes inntog i Italia

Dramatiske kamper under den 2. verdenskrig kom til å endre historiens gang. Sammen med vår militærekspert Jacob Børresen gjør vi et dypdykk i Romas og Italias nyere krigshistorie.

Publisert

5.–9. oktober 2016
Vi bor sentralt i Roma og gjør utflukter til slagmarkene som var åsted for hendelser som ble helt avgjørende for krigens gang i Italia og vår felles skjebne i Europa.

Benito Mussolini (t.v.) beholdt et nært forhold til Adolf Hitler (t.h.) selv om mange advarte om at det kunne føre til krig med Storbritannia.
Benito Mussolini (t.v.) beholdt et nært forhold til Adolf Hitler (t.h.) selv om mange advarte om at det kunne føre til krig med Storbritannia.

Børresen er spesialist på militærteori og deler sin omfattende kunnskap om Italias situasjon under 2. verdenskrig med oss. Gjennom foredrag og vandringer vil vi få et unikt innblikk i problemstillinger som burde være aktuelle for alle Italia- interesserte.

Turen går over fem dager og inkluderer blant annet besøk i det jødiske kvartalet i Roma hvorfra 8564 jøder ble tvangsdeportert til konsentrasjonsleirene , Anzio der «Operation Shingle» ble forløperen til noen av de verste og mest grusomme slagene under 2.verdenskrig, Monte Cassino hvor slaget om Roma mellom de allierte og tyskerne stod, Frigjøringsmuseet i Via Tasso, og Eur der Mussolini hadde planer om en verdensutstilling som en markering og feiring av Italias 20 år som fasciststat. Det blir også mulig å besøke noen av Romas severdigheter på egenhånd. 

Pris for NAFs medlemmer kr 12.995,- per person i delt dobbeltrom. Tillegg for enkeltrom kr 655,-.

Prisen inkluderer:

  •  Fly tur/retur Oslo
  •  4 netter på Hotel Hotel Genio 4*
  • Alle lunsjer, to middager
  •  All transport i henhold til program
  •  To stor utflukter til «slagplassene» Anzio og Montecassino
  •  Inngangspenger til museer i henhold til programmet
  • Besøk i Klosteret i Montecassino
  •  Norsktalende lokalguide og foredragsholder fra Norge

Turen arrangeres for Motor av Vista Travel.  For påmelding: Tlf. 21 99 56 00 E-post: [email protected]
Velkommen!

Program for den militærhistoriske turen til Roma
Dag 1: onsdag 5. oktober
Vi har avgang fra Oslo kl. 09.15 og lander i Roma kl. 14.00 (mellomlanding i Amsterdam). Etter innsjekking på hotellet møtes vi for orientering.
Om kvelden spiser vi middag i det jødiske kvartalet. I 1943, etter tyskernes invasjon, ble det igangsatt tvangsdeportasjoner av jøder herfra og til konsentrasjonsleirer som Auschwitz. 8 564 mennesker ble deportert, og bare 1009 kom tilbake. Det jødiske kvartalet i Roma opplever nå en renessanse, og vi vil kunne glede oss over alt livet som er vendt tilbake. På veien hjem til hotellet går vi forbi den berømte balkongen på Palazzo Venezia, hvor Mussolini i 1936 kom med sin erklæring om «det nye Italia».

Dag 2: torsdag 6. oktober
Anzio og «Operation Shingle»

Vi starter dagen med et foredrag på hotellet eller i bussen. På veien ut til Anzio besøker vi de alliertes gravlund like ved Pyramiden og den ikke-katolske kirkegården. Her ligger 426 samvelde soldater som døde i slaget om Roma.

I Anzio hører vi mer om «Operation Shingle» som ble iverksatt 22. januar 1944 og som blir forløper til noen av de verste og mest grusomme slag under den 2. verdenskrig. Etter lunsj omvisning på landgangsstranden og besøk i krigsmuseet.

Retur til Roma. Tid på egen hånd før vi spiser middag ved Panteon (for dem som vil, ikke inkludert).

Dag 3: fredag 7. oktober
Slaget om «Monte Cassino»

Etter frokost gir Børresen oss innblikk i de alliertes framrykking nordover fra Salerno og Taranto. Foredraget fortsetter i bussen som tar oss til Monte Cassino, ca 50 km sør for Roma. Benediktinerklosteret som ble grunnlagt i 529, ligger på veien mellom Roma og Napoli. Her stod slaget om Roma mellom de allierte og tyskerne. Det kostet 54 000 allierte og 20 000 tyskere livet. 

Den 15. februar ble klosteret som lå oppe på en høyde med utsikt over Cassino ødelagt av amerikanske bombefly. Få dager etter bombingen strømmet det inn med tyske fallskjermjegere.
Det er noen av de mest dramatiske og avgjørende slagen under den 2. verdenskrig vi her vil få beskrevet.

Vi spiser lunsj i området og besøker klosteret. Tilbake til Roma i buss. Tilbud om felles middag (ikke inkludert).

Dag 4: lørdag 7. oktober
Tasso og Eur
Etter frokost besøker vi «Frigjøringsmuseet» i Via Tasso. Her blir vi møtt av en engelsktalende guide som tar for seg de ni månedene Roma lå under nazifascistisk okkupasjon. 

På veien til Eur kjører vi forbi Porta San Paolo. Her forsøkte mange av Romas innbyggere å stanse tyskernes innmarsj  med det de hadde for hånden. I dette området bygde også Mussolini en jernbanestasjon og en linje ut til Ostia for at «folket» skulle ha lettere tilgang til havet.

Vi kommer til Eur: her skulle Mussolini arrangere sin verdensutstilling som en markering og feiring av Italias 20. år som fasciststat. Dette satte den 2. verdenskrig en stopper for, men en del av bygningene ble reist. Mange ble gjennomført etter opprinnelige tegninger av Mussolinis arkitekter i forbindelse med Olympiaden i 1960.  Stedet gir en merkelig fornemmelse når man kommer fra det historiske Roma som har sitt utgangspunkt i et helt annet menneskesyn. Eur er i dag blitt et populært sted å bo, og mange firmaer har sine kontorer her. Vi spiser lunsj på egenhånd i Eur.

«Tilbake i byen» har de som ønsker det anledning til å besøke Colosseum og Forum Romanum. Vi møtes igjen om kvelden til en hyggelig avslutningsmiddag i Trastevere. Dere som «vil tilbake til Roma» bør avslutte kvelden/ natten ved Fontana di Trevi.

Dag 5: søndag 9. oktober
Felles frokost og avreise fra Roma kl. 10.00 til flyplassen. Flyet har avgang kl. 13.20 og vi lander i Oslo kl. 16.30.