LUNT OG HYGGELIG: Snøen ligger lenge på Hardangervidda, men inne er det trivelig med stearinlys og skinnfeller.
LUNT OG HYGGELIG: Snøen ligger lenge på Hardangervidda, men inne er det trivelig med stearinlys og skinnfeller.

Veimat-testen 2018: Halne Fjellstugu

Hjemmelaget, godt og skikkelig

Det er ganske imponerende at fjellstuene midt oppe på Hardangervidda klarer det få andre veikroer klarer – å servere bare hjemmelaget mat med et lokalt preg.

Publisert Sist oppdatert

Halne Fjellstugu

75 poeng

Halne Fjellstugu, Hardangervidda 227, 3576 Hol, ved RV7 på Hardangervidda. Ikke ladestasjon. www.halne.no

Førsteinntrykk 7/10

Typisk fjellstue med flott beliggenhet på vidda. God parkering. I april ligger det store, issvuller utenfor døren som gjør det litt vanskelig å komme inn. De burde vært fjernet. Internett.

Meny 8/10

Liten meny med lokalt tilsnitt som rømmegrøt, viltgryte og stekt ørret. Også Halne-burger, blomkålsuppe, pølser og karbonadesmørbrød. Kaker og vafler.

Smak 9/10

Veldig god og rykende varm viltgryte og blomkålsuppe. Grønnsakene er perfekt kokt og potetene er gode.

Pris 7/10

Viltgryte 205 kroner og stekt ørret 290 blir dyrt som veimat, men også rømmegrøt med spekemat 115, blomkålsuppe 105, Halne-burger 150 og småretter til godt under 100 kroner.

Service 9/10

Hyggelig og smilende.

Barnevennlig 8/10

Barn kan få halv porsjon av de fleste rettene. Barnestoler.

Hjemmelaget 9/10

Så godt som alt, også rømmegrøt, blomkålsuppe og brødet til suppen. Noen av kakene er ferdiglaget.

Drikke 6/10

Veldig lite utvalg av drikke. Brus, vann i flasker i disken. Øl og vin. Kaffemeny og kaffe fra termokanner. Kaffen er ikke spesielt god og smaker lite kaffe.

Renhold 7/10

Alminnelig rent og ryddig, men bordene er ikke ordentlig tørket av.

Toaletter 5/10

Båstoaletter i kjelleren, og selv tidlig på dagen og med få gjester, er søppelbøtten full. Handicaptoalett og stellerom i første etasje.

Til gjengjeld er det dyrere enn mange andre steder, men godt er det.

På menyen på Halne Fjellstugu står det hjemmelaget rømmegrøt med spekemat, stekt ørret, viltgryte og Halne-burger, blomkålsuppe, pølser og karbonadesmørbrød.

Vi spør om det er mulig å få en liten porsjon med blomkålsuppe i tillegg til viltgryta og en eplekake, og det er ikke noe problem. Likevel betaler vi full pris og får en stor porsjon. Når vi kjøper flere retter, skulle man tro det var mulig å få en halv porsjon suppe til redusert pris. Det er det altså ikke.

Vel, vel, suppen er rykende varm og virkelig god. Den er helt tydelig hjemmelaget, smaker godt av blomkål og er krydret så den har litt sting. De gode bitene av frisk blomkål er heller ikke kokt for mye.

Viltgryta er like rykende varm, og reinsdyrkjøttet er lokalt. Det er store biter med brunet kjøtt som er godt og fantastisk mørt. Sausen er god og helt tydelig hjemmelaget. Til og med potetene er gode, og også her er de ferske grønnsakene perfekt kokt så de fortsatt er til å tygge på. Det var de ikke i fjor, for å si det sånn.

Eplekaken ser imponerende ut, med masse kanel og nøtter på toppen, men smaker likevel litt tamt.

Inne er det litt tungt og mørkt, men vi forstår snart hvorfor. Det er lemmer for vinduene langs den ene veggen, for fortsatt ligger snøen til oppover taket. Men den hyggelige eieren kommer raskt og tenner stearinlyset på bordet, og det er trivelig med stoler med saueskinn foran den gammeldagse vedovnen.

Servicen er i det hele tatt veldig hyggelig. Maten blir servert ved bordet og tallerkenene ryddet ut igjen med et smil.

P.S. Sjekk åpningstidene utenom sesong. Hardangervidda er tross alt en tøff fjellovergang som tidvis er stengt på grunn av dårlig vær.

(Testet av Motor i april 2018. Ingen vet at vi tester når vi er på besøk. De faktiske opplysningene om priser, ladetid etc. er basert på informasjonen vi innhentet da vi testet stedet, og kan være endret siden.)