audi modell q5 på vintervei
audi modell q5 på vintervei

AUDIS SUKSESS-GREP

Har solgt åtte millioner med denne teknologien

Audis AWD-brand når en milepæl på selskapets nye fabrikk i Mexico om kort tid: Da ruller bil nummer åtte millioner med quattrosystemet ut på veien.

Publisert Sist oppdatert

Audi introduserte quattrobegrepet i 1980. Siden den gang har denne teknologien blitt brukt i mer enn 100 ulike modellversjoner. I dag er den standard på Audi Q7, Audi A4 allroad quattro, Audi A6 allroad quattro, Audi A8, Audi R8 og samtlige S- og RS-modeller.

Flere av bilprodusentene har – som Audi – merkevarebeskyttede navn på sine AWD-modeller: Volkswagen har 4motion, BMW har xDrive.

Audi stod for en milepæl da selskapet i 1980 lanserte en rask bil egnet for masseproduksjon med firehjulsdrift. Teknologien ble først vist frem på Geneva International Motorshow, med den nå legendariske Ur-quattroen.

I 2015 valgte 44 prosent av Audi-kundene på verdensbasis en modell utstyrt med quattro-teknologi. Audi Q5 alene stod for rundt 262.000 av disse bilene. I Norge ble det i fjor solgt 3617 quattro-biler, noe som innebærer at nær halvparten av Audiene som ble solgt i Norge hadde quattro.