SVIN PÅ SKOGEN: Saftig burger med mye godt, men selv om det står at Elgsjøburgeren skal smake av vilt, smaker det bare svinekjøtt.
SVIN PÅ SKOGEN: Saftig burger med mye godt, men selv om det står at Elgsjøburgeren skal smake av vilt, smaker det bare svinekjøtt.

Veimat-testen 2018: Elgsjø Kafé, Notodden

Har burgeren vært i kontakt med elg i det hele tatt?

Det går i stek eller karbonader av elg, hjort og reinsdyr. Sånn må det være når man driver Elgsjø Kafé. Selv om Elgsjøburgeren smaker mest av svin.

Publisert Sist oppdatert

Elgsjø Kafé 2018

67 poeng

Elgsjø kafé Kongsbergveien 110, 3684 Notodden, ved E134 mellom Kongsberg og Notodden. https://www.facebook.com/pages/Elgsjø-Kafe/210666102304342

Førsteinntrykk 6/10

Lite og koselig hus rett ved vannet. Litt trangt. Uggen og uoversiktlig inn- og utkjøring til E134. Ikke internett, dårlig telefon- og nettdekning.

Meny 7/10

Mye vilt med stek av elg, reinsdyr og hjort. Elgkarbonader, kjøttkaker og burgere. Stekt laks, pannekaker og toast. Desserter og kaker.

Smak 7/10

God burger, men glem at den skal smake vilt. Godt tilbehør, men smakløse poteter. Tilslørte bondepiker er mest krem, syltetøy og sukker, og det er jo godt for så vidt.

Pris 9/10

Rimelig, og prisene er ikke endret siden i fjor. Elgsjøburger 119 kroner, kjøttkaker 129, elgkarbonader 145 og skinkestek 169. Elg- eller hjortestek 198 kroner.

Service 7/10

Alminnelig hyggelig. Serverer maten ved bordet og følger opp underveis. Du rydder selv ut etter deg.

Barnevennlig 7/10

Halv porsjon av det meste på menyen. Pannekaker og toast. P-plassen rett ved inngangsdøren er uoversiktlig. Barnestoler.

Hjemmelaget 7/10

Alle sauser. Kjøttet stekes på huset. Noen hjemmelagde desserter.

Drikke 6/10

Lite utvalg av brus, lokal eplemost, vørterøl. Vannet i mugge smaker ikke godt. Bare én type teposer. Veldig tynn kaffe på TV-kanne.

Renhold 7/10

Mange støvsamlere og et litt slitt interiør gjør at det ikke fremstår gullende rent, selv om det på ingen måte er skittent. Stoffduker på bordene får naturlig nok kaffeflekker og litt rusk på seg.

Toaletter 4/10

To slitte og ikke helt delikate toaletter i et lite hus ved siden av.

Elgsjø Kafé ligger i et lite, søtt rødt hus rett ved vannet, og beliggenheten er det ikke noe å si på, hvis du bare er kommet deg helskinnet inn på parkeringsplassen. Inn- og utkjøringen fra E134 mellom Kongsberg og Notodden er lite oversiktlig.

 

Inne er det ikke mer enn seks bord i første etasje og noen i andre etasje, så her er det ikke duket for storinnrykk. Men lokalene er koselige og artige. Kafeen er nemlig ikke bare et spisested, men også en brukthandel. Det er masse gamle reklameplakater på veggene og krimskrams i vinduskarmer og på hyller. Det er duk på bordene, stearinlys og lysekrone i taket. Ordentlig duk på bordet er hyggelig, men det har den ulempen at det lett blir kaffesøl på dem.

Menyen er ganske stor til å være et såpass lite sted, men den er stort sett sentrert rundt stek og karbonader. Det er elgstek, skinkestek, hjortestek og reinsdyrstek, eller kjøttkaker, elgkarbonader, biffkarbonader og burger med smak av vilt eller kylling. Alt av farseprodukter (steikene også?) kjøper de utenfra, men alle sauser lager de selv.

Har du lyst på noe annet enn kjøtt har de stekt laks og en toast med ost og skinke.

Vi blir anbefalt Elgsjøburgeren, som nærmest er en signaturrett på huset. Når vi nøler og vurderer elgkarbonader i stedet, tilbyr hun oss stekte poteter til burgeren. Den kommer med mye godt lover hun, og det er helt sant.

Her er det sprø og fin salat, store skiver av sopp, sprø løk og masse tyttebærsyltetøy og sennep under det vanlige, kjedelige hamburgerbrødet. Brødet er litt tørt, men det har i hvert fall fått en runde på grillen.

Elgsjøburgeren har viltsmak, står det på menyen. Navnet gir assosiasjoner til elgkjøtt, men denne er ikke mye vill. Burgeren er litt seig og smaker som en god, grov grillpølse. Mye svin med andre ord.

De stekte potetene er krydret med masse grillkrydder, men smaker likevel lite av krydder, og potetene i seg selv smaker ingen ting.

Men hvis du bare glemmer assosiasjonene til elg, og at det smaker mest av svin, så er det ingen dårlig burger. Det er masse smak på den, og tilbehøret løfter den. Med masse potetbåter til er dette en fullverdig middag til 119 kroner.

 

Kakene i disken er stort sett ferdigkjøpt, men de har hjemmelagde Tilslørte bondepiker, og en kvinnelig gjest sukker av begeistring. Epledesserten lages på huset, og den ser imponerende ut. Den er lekkert dandert i et høyt glass og med mye krem med sukkerdryss over.

Tilslørte bondepiker lages vanligvis med støtt kavring eller tørt brød. Det er det som skaper kontrasten mellom lagene med myk krem, eplemost og knasende sprøtt brødrasp. Vi begynte å skrape i lagene for å finne brødsmulene. Så skjønte vi at det trolig er brukt fint griljermel som bare er blandet med sukker, i stedet for å karamellisere det i pannen. Det knaser av sukker i tennene. Eplemosen har biter av eple, men er unødvendig søt når hele desserten er drysset med sukker.

 Desserten er god den, men for å døyve sukkermengden må den skylles ned med store mengder altfor tynn kaffe og med vann i mugge som ikke smaker noe godt.

Maten er på alle måter mye bedre enn det vi fikk i fjor. Da ble vi servert noen lyse, farseaktige kjøttkaker som ikke smakte stort, poteter som ikke var noe gode, vasne gulrotskiver og like vassen surkål. Toasten som skulle være hjemmelaget bestod av to skiver ferdigskåret loff med ost og skinke mellom.

I tillegg er det rimelig. Mens de fleste stedene vi har testet har satt opp prisene siden i fjor, er prisene nøyaktig de samme som i fjor. Toasten koster fortsatt 35 kroner. Elgsjøburgeren 119. Kjøttkakene 129. Skinkestek 169 og elgkarbonader 145. Dyrest er elgstek eller hjortestek til 198 og reinsdyrstek til 249. Det betyr at du kan bli god og mett til rundt 150 kroner.

(Testet av Motor mars 2018. Ingen vet at vi tester når vi er på besøk.)