MAYDAY: Biler og butikker stod under vann i Addicks Reservoir etter regnet som fulgte orkanen Harvey i Houston. Foto: Scanpix/AP/David J. Phillip
MAYDAY: Biler og butikker stod under vann i Addicks Reservoir etter regnet som fulgte orkanen Harvey i Houston. Foto: Scanpix/AP/David J. Phillip

Orkanen Harvey kostet ikke bare minst 50 menneskeliv:

Frykter bilskader for opp mot 40 milliarder

Orkanen Harvey har ikke bare kostet mer enn 50 menneskeliv. De foreløpige beregningene anslår at nærmere 500 000 biler er ødelagt i Houston-området. Tallet kan stige betydelig.

Publisert Sist oppdatert

Omfanget av skadene etter uværet er på langt nær klare, og når mange menneskeliv går tapt kan beregninger av antallet ødelagte biler synes kuriøst.

Men mer enn noen annen storby er Houston et symbol på bilens rolle i det amerikanske samfunnet.

«Harvey synes å være den mest destruktive hendelsen for bilen i nasjonens historie», skriver Washington Post.

Avisa omtaler Houston som senter for «en kultur der bilkjøring oppfattes som en konstitusjonell rettighet. Her er bilkjøring ikke et valg, men en livsstil».

Les også: Du bør ikke kjøpe en bil som mangler dette utstyret!

Eksperter hos Cox Automotive, et av de ledende markeds- og analytikermiljøene i den amerikanske bilindustrien, sier de venter skadeomfanget bare på bilene til å lande et sted mellom 21 og 38 milliarder dollar.

Svært mange mennesker i Houston-området er fullstendig avhengig av privatbilen, og jakten på noe som kan erstatte ødelagte biler er intens for mange.

En lokal filial av bilutleieselskapet Enterprise opplyste at de én enkelt dag mottok over 2500 reservasjonsforespørsler. Tallet en vanlig dag er 30.

Det vil gå lang tid før det endelige skadeomfanget er klart, fordi noen biler vil kunne settes i stand etter å ha stått i 15 cm dypt vann, mens andre må kondemneres.

Les også: Usikker på valget? Dette mener partiene om samferdsel

En av de mange som er rammet oppsummerte uværet slik overfor Washington Post:

– Det er OK, vi lever, sier Katrina Chadbourne.

Familiens transportmidler er det verre med.

En liten lastebil, en Lexus og en Harley-Davidson er ødelagt, to vannscootere og en kajakk (!) er også borte. Den siste doningen i familiens eie er en lekker rød Mustang GT. Den var innlevert til hjulskift på et verksted i nærheten. Men nettopp dette anlegget ble rammet hardere enn noen i området.

Alle de 700 bilene som var inne ble ødelagt.