EN AV EUROPAS ELDSTE TREBYER: Røros er som et levende museum. Det er lys i husene, og aktivitet i gatene i den gamle gruvebyen. Foto: Markus Tacker/Flickr

22. – 24. mai 2019

Fantastiske maidager på Røros

Gruvebyen Røros med fargerike småhus og den kjente åttekantete kirken, foredrag med Veibok-redaktøren og besøk i gruvene – Motor inviterer til hyggelige og innholdsrike dager på Røros.

Publisert Sist oppdatert

Motor arrangerer denne turen spesielt for leserne, og Per Roger Lauritzen, redaktør av NAFs Veibok, er med for å fortelle om sine mange turer rundt i Norge.

Vi skal bo to netter på Røros Hotell, bare en kort spasertur fra de smale sentrumsgatene med de fargerike trehusene. Her tar salgs- og markedssjef Eivind Biong imot oss i resepsjonen. Motor har tidligere testet hotellet, og vi mener at dette er Norges beste fjellhotell.

Om ettermiddagen blir vi med på Bergstadsvandring og får en omvisning i den gamle gruvebyen, Falkbergets by, med Bergstadens Ziir, den åttekantede kirken fra 1784. Røros er sjeldent sjarmerende, og maleren Harald Sohlberg (1869-1935) fant mange av motivene sine her.

RØROS KIRKE: Altertavlen viser Innstiftelsen av nattverden og ble malt av Johan Jørgen Lyng i 1792. Foto: CH/Visit Norway.com

 

Over 100 fredede bygninger gjør Røros til en av Europas eldste bevarte trebyer. Likevel er det en høyst levende by hvor folk bor og arbeider. Her finner du blant annet et levende kunst- og kunsthåndverksmiljø med verkstedsutsalg, gallerier og små butikker og spisesteder som byr på lokalmat.

LEVENDE BYSENTRUM: Flere kunsthåndverkere holder til i de gamle trehusene. Foto: Destinasjon Røros, CH, VisitNorway

Før middag samles vi i Kongestua på hotellet. Den har fått navnet fordi det er her Kongen trives best når han er på besøk.

Her vil Per Roger Lauritzen fortelle om arbeidet med Veiboka og om noen av sine opplever på kryss og tvers i landet. Det er nok få som kan konkurrere om å ha vært så mange avsidesliggende steder i Norge som ham.

Etterpå samles vi rundt bordet til treretters middag. Røros Hotell er kjent for god mat med stor vekt på lokale råvarer, og alle måltider er selvfølgelig inkludert.

LOKALE FRISTELSER: Rørosmeieriet har gjort lykke med sine økologiske melkeprodukter, blant annet en tjukkmjølksis. Foto: Destinasjon Røros, Christine Baglo og Marius Rua

Etter frokost neste dag får vi en omvisning i Olavsgruven på vidda utenfor byen. Vi er avhengig av å kjøre bil for å komme dit, og ettersom det kan være noen som ikke kommer til Røros med egen bil, er det hyggelig hvis noen kan ta med seg noen ekstra passasjerer.

OLAVSGRUVA: Gruvedriften dannet grunnlaget for et levedyktig samfunn på Røros. Foto: CH/Visit Norway.com

 

Olavsgruva er den nest yngste av Rørosgruvene. Den kom ikke i full drift før i 1940. De tyske okkupantene krevde drift i gruva, men verksledelsen prøvde så godt den kunne å mørklegge de gode malmforekomstene.

I Olavsgruva går vi 50 meter ned og 500 meter innover til Bergmannshallen der lyd- og lyseffekter gjør turen til en stemningsfull opplevelse.

Det er mange trapper og litt lavt noen steder, men vi går i rolig tempo, og det er ikke en strabasiøs tur. Historiefortellingen starter oppe ved utstillingen i informasjonssenter.

De som ikke vil bli med ned i gruven, kan bli igjen der, eller ta en tur i det flotte uteområdet.

BERGSTADEN: Røros er en av Europas eldste trebyer, og kirken som også kalles Bergstaden Ziir – Bergstadens pryd – er helt spesiell. Foto: Lars Geithe/Flickr


Det er selvfølgelig også mulig å bli igjen på hotellet eller gå seg en tur på Røros. Hotellet har en flott badeavdeling med både innendørs og utendørs basseng. Der kan det være deilig å ta seg en pause i løpet av dagen.

LEKKERT BADEANLEGG: Velværeavdelingen på Røros Hotell har basseng både ute og inne. Utendørsbassenget holder 30 grader hele året. Foto: Tom Gustavsen

Etter lunsj besøker vi Røros Tweed som er kjent for helnorske ullpledd.  I fabrikken får vi et innblikk i historien om det gamle veveriet som ble opprettet for å hjelpe fattige på Røros.

Den tradisjonsrike produsenten samarbeider i dag med kjente kunstnere og designere som suksessarkitektene Snøhetta og maleren Bjarne Melgaard. Vi får 20 prosent avslag på alle kjøp.

Om kvelden serveres vi buffetmiddag på hotellet, og Arnfinn Strømmevold, forfatter av spelet Elden, holder et underholdende musikalsk foredrag etterpå.

Besøket på Røros avsluttes med deilig frokost på hotellet fredag morgen. Det er fortsatt mulig å ta seg et bad i badeavdelingen.

ET HYGGELIG HOTELL: Røros Hotell ligger i flotte omgivelser og byr på hyggelig service i alle ledd. Foto: Henrik Fjørtoft

Bassenget ute holder over 30 grader, så selv om mai kan være kjølig og det fortsatt ligger snø på toppene, går det an å ta seg en svømmetur ute.

Kanskje vil du også benytte sjansen til å kjøpe med deg lokal mat fra noen av de små butikkene på Røros før du begir deg på hjemveien i bil, tog eller med fly.

SMAKSRIKET: Røros er kjent for god mat av lokale råvarer. Foto: Destinasjon Røros, Kim Rambergh og Tom Gustavsen

Kjører du bil, anbefaler vi å legge turen om Sohlbergplassen, en rasteplass ved fylkesveg 27 (Venabygdvegen) nær Atnsjøen. Dette er del av Nasjonale turistveger.

Fra utsiktsplattformen ser man mot Rondane slik fjellene fremstår på Harald Sohlbergs maleri «Vinternatt i Rondane».

Velkommen til innholdsrike dager på Røros.

PRIS FOR NAF-MEDLEMMER

3.670 kroner per person i delt dobbeltrom

ALT DETTE ER INKLUDERT

  • To netter i dobbeltrom
  • Omvisning på Røros
  • Omvisning i Olavsgruva
  • Foredrag med Per Roger Lauritzen, redaktør av NAFs Veibok
  • Musikalsk foredrag med Arnfinn Strømmevold
  • Besøk på Røros Tweed
  • Inngang til badeavdelingen
  • Lunsj og middag første dag
  • Frokost, lunsj og middagsbuffet dag to
  • Frokost før avreise siste dag

PÅMELDING

Røros Hotell

post@roroshotell.no

Telefon: 72 40 80 00

Oppgi Motor Røros og medlemsnummer.

Påmeldingsfrist 12. april 

Slik kommer du til Røros:

Kjøretiden er cirka fem timer fra Oslo og to og en halv time fra Trondheim.

Toget fra Trondheim går direkte til Røros og tar omlag like lang tid.

Toget går også direkte fra Hamar og tar cirka tre og en halv time. Fra Oslo må man bytte underveis, og tiden er rundt fem timer.

Widerøe flyr to ganger daglig fra Oslo

Fortell gjerne om du kommer med fly, bil eller tog.

Kommer du med bil, kan du legge turen om Sohlbergplassen, en rasteplass ved fylkesveg 27 (Venabygdvegen) nær Atnsjøen. Dette er del av Nasjonale turistveger.

Fra utsiktsplattformen ser man mot Rondane slik fjellene fremstår på Harald Sohlbergs maleri «Vinternatt i Rondane».