SATSET FRISKT: Men Norge var ikke klar for Marché som fristet med friske råvarer og sunnere mat langs veien. Foto: Pia Strømstad
SATSET FRISKT: Men Norge var ikke klar for Marché som fristet med friske råvarer og sunnere mat langs veien. Foto: Pia Strømstad

Nedad for Marché-kjeden:

Er ikke Norge klar for sunnere veimat?

Dørene til de ti norske Marché-kroene stenger i løpet av sommeren. Inn flytter Burger King. - Når vi nordmenn reiser veilangs i eget land er det ikke snakk om å sette seg ned og nyte, vi skal bare gafle i oss noe dritt, sier Per Borglund, redaktør i Mat fra Norge.

Publisert Sist oppdatert

Mange opplevde veikroene til Marché som et nytt og friskt tilbud langs veien. Motor testet alle kroene da vi kåret Årets Veimat i fjor, og flere av dem endte opp med høye poengsummer. De skåret høyt på utvalg, fersk mat og et fristende konsept.

Les også: Motor har testet 115 veimatsteder - se hele testen

Når de likevel ikke lykkes, hva er det vi i Norge vi ikke har forstått? Daglig leder i Marché International, Hermann Ircher har i hvert fall måttet slå fast at det norske markedet ikke var klart for deres gastronomikonsept.

–      Marché tilbereder fersk mat. Dette er svært arbeidsintensivt. Med høye arbeidskostnader i Norge ble det derfor vanskelig å drive konseptet på en lønnsom måte.

Per Borglund, redaktør i matmagasinet Mat fra Norge, synes det er synd at Marché må legge ned.

- Hvis du ser bort fra noen hederlige unntak, er det liksom opplest og vedtatt at mat langs veien i Norge skal være junk. Jeg tror det er en psykologisk greie blant nordmenn. Når du kjører bil skal det være pølser og pommes frites, og alle måltider skal inntas i frityros.

Motor testet nylig fire av Marchés spisesteder. Holder de koken selv om de vet at det snart er kroken på døren? 

(Saken fortsetter under bildene)

Marché Vestby - Kjør forbi hvis du vil ha mer enn kaffe

 Marché Solli - Det ble kaffe til torsken gitt!

 Marché Rygge Vest - Stopp her før det er for sent!

 Marché Rygge Øst - En kamp på kniven

 

Borglund får støtte av Bernt Bucher-Johannessen. Han er daglig leder i Hanen, en interesseorganisasjon for små aktører som driver med servering og overnatting rundt om i Norge. 

- Marché var et positivt bidrag til veimaten. Nordmenn kunne med fordel bli mer opptatt av kvalitet.

Det er Burger King som tar over lokalene til de fleste av Marchés restauranter i Norge.

Per Borglund ønsker dem ikke akkurat lykke til:

- Vi får bare håpe at denne type hamburgerkjeder går ad undas, jo før, jo heller. Det er ikke noe galt med burgere, jeg er glad i burgere, og burgere er en stor trend, men frityros og fastfoodburgere inngår ikke i den.

Les også: Her får du Norges beste veimat