ET LANDEMERKE: Gergeti treenighetskirke ligger på 2170 meter over havet. Om været tillater det får vi et glimt av den snødekte toppen på Kazbek-fjellet, et av Kaukasus høyeste fjell.
ET LANDEMERKE: Gergeti treenighetskirke ligger på 2170 meter over havet. Om været tillater det får vi et glimt av den snødekte toppen på Kazbek-fjellet, et av Kaukasus høyeste fjell.

3.–13. oktober 2018

En fantastisk reise i Kaukasus

Vi gjentar suksessen med en reise til Georgia og Armenia, men denne gangen får vi også med oss interessante Aserbajdsjan.

Publisert Sist oppdatert

Bli med på en rundreise gjennom fascinerende kulturer og storslagen natur. Knut Hamsun utga i 1903 en reiseskildring fra Kaukasus som han kalte «I æventyrland». Her skriver han blant annet: «Gud velsigne slike lande fordi de er til midt i verden.» Vi reiser langs landeveien gjennom tre land. Vår reiseleder levendegjør historien og stedene, mens du får oppleve den hjertelige gjestfriheten regionen er kjent for.

Noen høydepunkter:

 • Gamlebyen i Baku (UNESCO)
 • Helleristninger i Gobustan (UNESCO)
 • Tbilisi, Georgias fascinerende hovedstad
 • Gergeti kirken – høyt oppe i Kaukasusfjellene
 • Uplistsikhe – den ubebodde hulebyen fra oldtiden
 • Sevansjøen og middelalderklosteret Sevanavank
 • Armenias hovedstad, Jerevan - en av verdens eldste
 • bebodde byer
 • Trappetrinnskomplekset Kaskaden i Jeravan

Kaukasus, et mektig og storslagent område med fjell på over fem tusen meter over havet, strekker seg fra Svartehavet til Det kaspiske hav. I tillegg til en spektakulær natur med fjell, daler og åpne landskap, finnes det eldgamle kulturminner – blant annet mange gamle kirker og byggverk representert på UNESCOs verdensarvliste.

Aserbajdsjan og hovedstaden Baku var et sentralt handelssted langs den gamle Silkeveien, mye takket være beliggenheten ved Det kaspiske hav. Armenia er et av verdens eldste land med røtter flere tusen år tilbake i tid, og omtales ofte som sivilisasjonens vugge og den første kristne stat. Georgia byr likeledes på en rik kulturarv og en turbulent historie.

Se hele dagsprogrammet under. 

PRIS FOR NAF-MEDLEMMER

Pr. person i dobbeltrom 22.990 kroner

Enkeltrom 25.790 kroner 

ALT DETTE ER INKLUDERT

 • Fly Oslo–Baku/Jerevan–Oslo med Lufthansa og Austrian Airlines (fly fra andre byer på forespørsel)
 • Flyskatter (kr 1135 pr. april 2018)
 • Ni netter på gode hoteller
 • En natt på mellomklassehotell
 • Helpensjon fra frokost dag 2 til middag dag 10
 • Komfortabel buss med aircondition
 • Program og utflukter iht. program
 • En flaske vann pr. person hver dag
 • Tips til bagasjebærere
 • Engelsktalende lokalguide
 • Kunnskapsrik, norsk reiseleder fra Vista Travel

PÅMELDING

Turen arrangeres for MOTOR av Vista Travel. For påmelding og mer informasjon se www.vistatravel.no/Kaukasus.

For spørsmål:
e-post: [email protected]
Telefon: 21 99 56 00

 Prisen inkluderer ikke

 • Tips til sjåfører og lokalguider
 • Drikkevarer
 • Reise- og avbestillingsforsikring

Dag 1, onsdag 3. oktober
Oslo – Frankfurt – Baku

Du møter Vista Travels reiseleder på Oslo lufthavn om morgenen. Sammen flyr vi med Lufthansa via Frankfurt til Baku hvor vi lander om kvelden. Transport til hotellet.

Dag 2, torsdag 4. oktober
Baku – Gobustan – Baku

Baku er en kontrastenes by. En gammel, men likevel ny by – fra persisk hovedstad via ledende oljeby på begynnelsen av 1900-tallet, til dagens moderne sentrum med unik arkitektur.

Om morgenen besøker vi det historiske området Gobustan, 65 kilometer sør for Baku. Gobustan er kjent for sine godt bevarte helleristninger, blant annet av båter, dyr og kamelkaravaner, som kan dateres fem til tjue tusen år tilbake i tid. Et spennende område som i dag står på UNESCOs verdensarvliste.

Tilbake i Baku spaserer vi gjennom den gamle bydelen med trange smug, historiske karavaneseraier, moskeer og palasset Shirvanshahs – kanskje det største og viktigste monumentet i aserbajdsjansk historie. Vi besøker også byens best kjente landemerke, Jomfrutårnet fra 1100-tallet. Både tårnet og Shirvanshahspalasset står på UNESCOs verdensarvliste.

Dag 3, fredag 5. oktober
Baku – Shemakha – Sheki

Etter frokost sjekker vi ut av hotellet og setter kursen vestover mot Sheki. Underveis gjør vi et stopp i Maraza for å se den toetasjers høye Diri-Baba mausoleum-moskeen fra 1500-tallet. 

Nær Shemakha besøker vi Yeddi Gumbes-mausoleet ved foten av festningen Gulistan. Dette er et litt mystisk område hvor gravstenskuplene ser ut som om de «vokser» opp fra under jorden i den øde kirkegården.

I Shemakha besøker vi Djuma- moskeen, landets største moské, opprinnelig bygget på 800-tallet. Vel fremme i Sheki sjekker vi inn på hotellet hvor vi skal bo en natt.

Dag 4, lørdag 6. oktober
Sheki – grensekryssing – Sighnaghi – Tbilisi

Om morgenen blir vi med på en byvandring i Sheki, en av Aserbajdsjans eldste byer. Byens største severdighet er Sheki Khans-palasset fra 1762, bygget uten en eneste spiker. Sheki var et kjent samlingssted langs Silkeveien, og tidligere var det fem store karavane- seraier her. Bare to av dem eksisterer fremdeles; Øvre og Nedre Karavaneserai. Begge ble oppført på 1700-tallet og hadde over to hundre rom.

Fra Sheki kjører vi til Lagodekhi, som ligger på grensen til Georgia. Etter grenseformaliteter og skifte av guide og buss, spiser vi lunsj på en gård ikke så langt fra grensen. Her får vi servert hjemmelaget mat og georgisk vin som produseres etter den tradisjonelle kvevri-metoden. Kvevri er store leirkrukker som brukes til gjæring og lagring av vinen.

Neste stopp er Sighnaghi, kjent for sine historiske monumenter og vakre omgivelser. Vi spaserer gjennom byen, forbi hus med vakre treutskjæringer, og besøker det Etnografiske museet.

Ankomst Tbilisi sent om ettermiddagen. Om kvelden spiser vi middag på en tradisjonell georgisk restaurant.

Dag 5, søndag 7. oktober
Tbilisi

I dag skal vi utforske Georgias flotte hovedstad som har en lang og fascinerende historie. Tbilisi var også et viktig stopp på Silkeveien. Den vakre gamlebyen er kjent for sin spennende blanding av kulturer, stilarter og arkitektur, samt særpregede trehus med balkonger med vakre utskjæringer. Byen ligger ved utspringet til varme mineralkilder, som har vært til stor glede for byens befolkning gjennom århundrer.

Byrundturen starter ved Metekhi kirken fra 1200-tallet. Derfra rusler vi gjennom de smale gatene i den gamle bydelen, før vi tar kabelbanen opp på høyden hvor restene av Narikala-fortet fra 300-tallet ligger. Her står statuen Mor Georgia og speider utover byen, og vi nyter Tbilisis beste utsikt. Om ettermiddagen er det tid til å oppleve byen på egen hånd.

Dag 6, mandag 8. oktober
Tbilisi – Stepantsminda – Gudauri

Etter frokost sjekker vi ut av hotellet og kjører nordover langs Den georgiske militærveien mot de mektige og naturskjønne Kaukasusfjellene. Underveis besøker vi det enorme festningskomplekset Ananuri fra 1600-tallet.

Turen fortsetter langs Terek-elven til den lille landsbyen Stepantsminda (tidligere Kazbegi), som ligger 1740 meter over havet. Herfra kjører vi med firehjulstrekkere gjennom skogsterreng til Gergeti treenighetskirke, beliggende på 2170 meter over havet. Om været tillater det får vi et glimt av den snødekte toppen til Kazbek-fjellet, et av Kaukasus høyeste fjell som strekker seg 5047 meter over havet.

Vi kjører tilbake til Stepantsminda og derfra til det lille skistedet Gudauri. Her sjekker vi inn på vårt hotell for natten.

Dag 7, tirsdag 9. oktober
Gudauri – Gori – Uplistsikhe – Mtskheta – Tbilisi

Etter frokost fortsetter ferden sørover mot lavlandet og Gori, best kjent for å være fødebyen til diktatoren Stalin. Vi får en omvisning på Stalinmuseet før vi kjører til Uplistsikhe, en fascinerende, fraflyttet grotteby, beliggende ved Mtkvari-elven. Byen ble bygget fra tidlig jernalder til sen middelalder, og var et av handelsstedene langs Silkeveien. På det meste bodde det rundt 20 000 mennesker her.

Neste stopp er Mtskheta, Georgias tidligere hovedstad (fra cirka 500 f.Kr. til 500 e.Kr.) og et religiøst senter. Vi ser Jvari-klosteret fra 500-tallet og Svetitskhoveli-katedralen, hvor Jesus klede sies å være begravet. Begge stedene står på UNESCOs verdensarvliste.

Om kvelden er vi tilbake i Tbilisi.

Dag 8, onsdag 10. oktober
Tbilisi – grensekryssing – Vanadzor – Fioletovo – Dilijan

Tiden har kommet til å forlate Georgia. Fra Tbilisi kjører vi sørover og etter cirka 1,5 time krysser vi grensen til Armenia. Første stopp i Armenia er Vanadzor, hvor vi besøker verkstedet til kunstnere som har spesialisert seg på khachqar (steinstøtter med inngravert kors og rosetter). Khachqar er en karakteristisk kristen, armensk kunst fra middelalderen.

Vi kjører videre til Fioletovo, en landsby primært befolket av molokans (som betyr melkedrikkere). Her blir vi servert te og kaffe og får innsikt i hverdagen til denne spirituelle sekten.

Dagens mål er Dilijan, kalt Armenias Sveits. Vi får en kort byrundtur, samt tid til å rusle langs Sharambeyan gaten i gamlebyen før vi sjekker inn på hotellet i Dilijan.

Dag 9, torsdag 11. oktober
Dilijan – Sevansjøen – Garni – Geghard-klosteret – Jerevan

Etter frokost setter vi kursen mot Sevansjøen, også kalt Armenias perle. Dette er den høyest beliggende innsjøen i Kaukasus-fjellene, hele 1900 meter over havet. Videre til Garni i Kotayk provinsen, hvor vi spiser lunsj og får en liten innføring i hvordan man lager det tradisjonelle armenske brødet lavashi. I Garni besøker vi tempelet, den eneste gresk-romerske bygningen i Armenia, og Geghard-klosteret som er delvis hugget ut i stein. Klosteret er noe av det ypperste Armenia har å by på av middelalderarkitektur, og hele komplekset står på UNESCOs verdensarvliste.

Om ettermiddagen kommer vi til Jerevan, som ligger vakkert til på Ararat-sletten med det mektige Ararat-fjellet som bakteppe. Før vi sjekker inn på vårt hotell besøker vi det lokale fruktmarkedet.

Dag 10, fredag 12. oktober
Jerevan – Edzjmiatsin – Jerevan

I dag skal vi se nærmere på Armenias hovedstad Jerevan, en av verdens eldste bebodde byer. Jerevan ble grunnlagt i år 782 f.Kr. og er i dag en vibrerende hovedstad med blanding av moderne livstil og gamle tradisjoner.

Byrundturen starter med Jerevans største severdighet, Kaskaden – en stor trapp bestående av 572 trinn. Trappen har flere avsatser med fontener og skulpturer, og fra toppen er det flott utsikt over byen og dens omgivelser. Videre til Republikkplassen og Operahuset, før vi besøker et brandydestilleri hvor vi får en omvisning og smaksprøver på de edle dråpene.

Deretter kjører vi ut av hovedstaden til den lille byen Edzjmiatsin, Armenias fjerde største by og landets spirituelle hovedstad. Byens offisielle navn er Vagharsjapat, mens Edzjmiatsin er det religiøse og mest benyttede navnet. I Edzjmiatsin spiser vi lunsj på samfunnshuset, som også er en kunstskole, og får smake på hjemmelagde lokale retter.

Etter lunsj besøker vi Echmiadzin-katedralen fra år 303. Katedralen står på UNESCOs verdensarvliste og regnes for å være den første kristne kirke i Armenia. På vei tilbake til Jerevan stopper vi ved Tsitsernakaberd, et minnesmerke over det tyrkiske folkemordet på armenerne i 1915.

Om kvelden oppsummerer vi reisen og spiser avskjedsmiddag på en tradisjonell armensk restaurant.

Dag 11, lørdag 13. oktober
Jerevan – Wien – Oslo

Vi sjekker ut av hotellet ved midnatt og kjører til flyplassen. Fly med Austrian Airlines fra Jerevan ved 4-tiden om natten. Ankomst Wien tidlig om morgenen. Vi flyr videre noen timer senere og lander i Oslo tidlig ettermiddag.

Pass og visum
Norske statsborgere trenger ikke visum for å reise til Georgia eller Armenia, men må ha visum for innreise til Aserbajdsjan.

Du kan søke om visum elektronisk (). Visum må ordnes før ankomst Aserbajdsjan.

Passet må være gyldig minst seks måneder etter hjemreisedato. Det er den reisendes ansvar å sørge for at pass og eventuelt visum er gyldig ved avreise. Har du annen nasjonalitet enn norsk, må du selv sjekke eventuelle visumkrav.

Prisene er basert på valutakurser pr. april 2018. Avbestillingsregler og øvrige reisebetingelser finner du på www.vistatravel.no