FORT GJORT: – Vi bygger ladestasjoner som kan lade neste generasjons elbiler når de snart kommer på veiene, sier Stian Mathisen (bildet) i Fortum. Foto: Viktor Jæger
FORT GJORT: – Vi bygger ladestasjoner som kan lade neste generasjons elbiler når de snart kommer på veiene, sier Stian Mathisen (bildet) i Fortum. Foto: Viktor Jæger

Første lynladestasjon åpnet i dag:

Lader for 25 mil på 10 minutter

Norges første lynladestasjon for elbiler har åpnet på Fortums Charge & Drive ved 7-Eleven-stasjonen på Ås i Akershus. Her kan man nå lade en elbil for 25 mils kjøring på bare 10 minutter.

Publisert Sist oppdatert

– Neste generasjons elbiler ruller snart ut fra fabrikkene. Disse bilene har lenger rekkevidde og muligheten for raskere lading. Derfor bygger vi i Fortum allerede nå ladestasjoner som kan lade neste generasjons elbiler når de kommer på veiene, sier Stian Mathisen i Fortum i en pressemelding.

Jaguar I-PACE, Audi e-tron og Hyundai Kona er blant bilene som kommer på markedet i nær fremtid som vil være avhengig av lynladestasjoner for å kunne lade med full effekt.

Disse bilene kan nemlig lades raskere enn det dagens hurtigladestasjoner muliggjør.

Les også: Her er de nye bilene som kommer i 2018

Mens dagens hurtigladestasjoner tilbyr 50 kilowatt effekt, så vil de nye lynladestasjonene kunne tilby opp til 350 kilowatt. Også dagens elbiler som er begrenset til hurtiglading med 50 kilowatt vil kunne lade på de nye lynladestasjonene.

– Med åpningen av lynladestasjonen vil de som vurderer elbil som sin neste bil, få nok et godt kjøpsargument. Mange av NAFs medlemmer er avhengig av bilen, og skal de tørre å satse på ny teknologi må de vite at det er mulig å lade raskt og effektivt. En lynladekorridor mellom de store nordiske byene viser virkelig vei inn i fremtiden, mener kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal i NAF.

Les også: 19 av 20 nye bestselger-biler er elektrifiserte

Om det i fremtiden kommer biler som kan håndtere lading med 500 kilowatts effekt, så kan de nye ladestasjonene også oppgradere til å levere denne effekten.