LADELØSNING: I tettbygde strøk blir det stadig mer vrient å lade en elbil. Lyktestolpene kan være en fornuftig løsning.

Pilotprosjekt i Stavanger:

Lader i lyktestolper

Lyktestolpene kan være løsningen på mange elbileieres ladeproblemer. I Stavanger testes nå teknologien fem ulike steder.

Publisert Sist oppdatert

Det Rogaland-baserte kraftselskapet Lyse har samarbeidet med ladeteknologiselskapet Zaptec om å utvikle de nye lyktestolpene som ble presentert nylig på «Nordic Edge Expo 2018».

Ladepunktene skal i hovedsak kunne bygges inn i allerede eksisterende lyktestolper i områder der det ellers er vanskelig å etablere ladeinfrastruktur for elbiler.

Stolpene er nå satt opp flere steder i Stavanger sentrum.

Les også: Så lange er ventelistene på alle elbil-modellene

Småskala

– Det er et småskalaprosjekt hvor vi tester både teknologi og hvordan innbyggerne forholder seg til dette. Vi skal undersøke om lyktestolpelading lar seg gjennomføre med dagens infrastruktur og teknologi. Får vi med oss innbyggerne på å bruke offentlig ladeinfrastruktur mot betaling, eller vil de helst lade ved egne hus? Det blir spennende å se, sier Gunnar Crawford, sjef for satsingen «Smartbyen» i Stavanger, til ABC Nyheter.

Viser pilotprosjektet seg vellykket, vil lyktestolpelading kunne overføres til andre byer i Norge.

I første omgang handler det om å få teknologien til å fungere. Deretter må en bærekraftig betalingsløsning på plass.

– Ideen vil spre seg fort om man får det til å fungere. Dette vil kunne egne seg overalt, sa Elvestuen til Stavanger Aftenblad tidligere i sommer.

Les også: Vi har prøvekjørt nye Audi e-tron – og ble ikke skuffet