MISTER ALL KONTROLL: Med slitte, men lovlige sommerdekk, kan du vannplane og miste alt veigrep i 30 km/t lavere hastighet enn med en nytt dekk på bilen. Foto: Rune Korsvoll
MISTER ALL KONTROLL: Med slitte, men lovlige sommerdekk, kan du vannplane og miste alt veigrep i 30 km/t lavere hastighet enn med en nytt dekk på bilen. Foto: Rune Korsvoll

Lovlige dekk er farlige

Derfor skal du ikke kjøre høsten inn på slitte dekk

Har du slitte dekk etter sommerens langturer? I Norge er det tillatt å kjøre med sommerdekk som har ned mot 1,6 millimeters mønster. Men slike dekk gir opptil ti meter lengre bremsestrekning og kan vannplane i 30 km/t lavere hastighet enn nye dekk. I tillegg er det nå nye sommerdekk er som billigst.

Publisert

Det er med andre ord ingen grunn til å ta sjansen på å kjøre høsten i møte med slitte sommerdekk. Motor har kjørt bremse- og vannplaningstester med nye og slitte dekk for å vise hvor farlig slitte dekk kan være.

Les: Så enkelt sparte vi 2.500 kroner på nye dekk

I vannplaningstesten på vei med 7 millimeter vann, var nye Goodyear Eagle Ventura best og klarte en hastighet på 98 km/t. Et Nokian-dekk med 3,2 millimeter vannplanet i 73 km/t, mens Nokian-dekket med 1,7 millimeter mister alt veigrep allerede ved 68 km/t. Det siste er altså et dekk som holder lovlig standard i Norge. Egenskapene mot vannplaning i sving er om mulig enda dårligere. Og når dekket vannplaner i en sving betyr det rett og slett at du drar av veien eller havner over i motgående kjørebane.

Les også: Motors sommerdekktest 2016

Bremsing på våt vei er et annen kritiske område hvor de slitte dekkene taper. Fra 80 km/t stoppet et nytt Pirelli-dekk på 30 meter. Nokian (3,2 mm) brukte 37 meter og Nokian (1,7 mm) 39,5 meter. Umiddelbart høres ikke forskjellen på ni meter så ille ut, men virkeligheten ved en bråstopp foran et fotgjengerfelt er en annen: Når bilen med Pirelli-dekkene står stille, vil bilen med de mest slitte Nokian-dekkene fortsatt ha en hastighet på 35 km/t når den treffer fotgjengeren.

Vannplaning rett fram  hastighet [km/t]

DE BESTE NYE

Goodyear                98

Barum                     96

Continental                       93

Dunlop                     92

Nokian                     91

DE BRUKTE

Nokian 3,2 mm    75

Nokian 1,7 mm    68