TILBAKEVISER: Bruktbilselgeren skylder på et dårlig system for omregistrering av bruktbiler. – Utsagnet er provoserende for alle som driver lovlydig, sier kommunikasjonssjef Egil Steinsland i Norges Bilbransjeforbund. Foto: Thomas Brun, NTB scanpix
TILBAKEVISER: Bruktbilselgeren skylder på et dårlig system for omregistrering av bruktbiler. – Utsagnet er provoserende for alle som driver lovlydig, sier kommunikasjonssjef Egil Steinsland i Norges Bilbransjeforbund. Foto: Thomas Brun, NTB scanpix

Slår tilbake mot bruktbilselgerens påstander:

– Det er det reneste nonsens

Den bedrageritiltalte bruktbilselgeren skylder på et for dårlig omregistreringssystem for bruktbiler. Statens vegvesen og bilbransjeforbundet tilbakeviser påstandene hans. – Det er det reneste nonsens, sier kommunikasjonssjef Egil Steinsland i bilbransjeforbundet.

Publisert Sist oppdatert

Bruktbilselgeren i Fredrikstad, som står tiltalt for 44 tilfeller av bedragerier og underslag, har flere ganger under sin forklaring hevdet at omregistreringssystemet til Statens vegvesen har vært for dårlig.

– Derfor ble det flere ganger problemer da biler skulle registreres på ny eier, har bruktbilselgeren sagt uttalt i retten.

Ingen andre klager

Statens vegvesen opplyser at de ikke har fått slike tilbakemeldinger fra andre.

– Vi lanserte en ny løsning for salg og omregistreringer i fjor. Det gjorde at en allerede velfungerende løsning ble enda bedre, forteller avdelingsdirektør Heidi Øwre i Statens vegvesen.

– Har dere fått klager på at løsningen deres er eller har vært dårlig?

– Vi har ikke fått noen tilbakemeldinger som skulle indikere at den tidligere løsningen var spesielt dårlig, upraktisk eller krevende.

Les også: Hans Henning stolte på bruktbilselgeren

– Var redd

Bruktbilselgeren har også hevdet at flere av kundene hans ikke har sendt inn del to av vognkortet, slik de skal ha avtalt med bruktbilselgeren.

Flere av kundene har i retten forklart dette med at de ikke ønsket å sende inn vognkortet når de opplevde problemer med å få oppgjør fra bruktbilselgeren.

– Jeg var redd jeg skulle miste alle pressmidler dersom jeg sendte inn vognkort del to. Han hadde jo allerede bilen, men jeg hadde ikke fått pengene, forklarte en av kundene i retten.

– Nonsens

Den 52 år gamle Fredrikstad-mannen har i stor stil har kjøpt opp tusenvis av bruktbiler over hele Østlandet gjennom mange år.

Selv anslår han at han har kjøpt opp og videresolgt 500 biler årlig.

Også Norges bilbransjeforbund reagerer sterkt på påstandene fra bruktbilselgeren.

– Det er det reneste nonsens. Utsagnet er provoserende for alle som driver lovlydig. Det er 100 prosent mulig å omregistrere på en ryddig og lovlig måte, sier kommunikasjonssjef Egil Steinsland i bilbransjeforbundet til Motor.

Bilbransjeforbundet er bransjeforeningen for bilselgere, i hovedsak merkeforhandlere.

Les også: – Han spekulerer i at vi ikke vil anmelde ham

– Uskyldig

I tingretten argumenterer bruktbilselgeren tidvis grundig for at han er helt uskyldig.

Han nekter straffskyld for alle tiltalepostene, og fremstiller seg som en bruktbilforhandler som gjør det ingen andre orker.

– Jeg har i 36 år drevet i en del av bilmarkedet ingen andre har orket å holde på så lenge i. Det har vært mye støy og klager, sier bruktbilforhandleren i retten.

Klagesakene han har fått på seg mener han er unntakene i en kundemasse som overveiende er fornøyd etter å ha handlet bruktbil med han.

– 90 prosent av kundene mine er fornøyde, har han sagt.

Ikke lovbrudd

Hans forsvarer, advokat Ann Helen Aarø, hevder flere av tiltalepunktene rett og slett handler om uenighet mellom en selger og en forbruker, som ikke er lovbrudd.

– Tiltalen mot min klient fremstår som om han bare holder på med løgn og bedrag. At han knapt har gjort annet enn å svindle. Men veldig mange kjøp har gått helt utmerket, og flere saker handler om forbrukerrettigheter, sier Aarø.

Les også: Bruktbilkundene vinner sakene, men taper pengene

Dømt for økonomisk kriminalitet

Politiet mener imidlertid det ikke er uenigheter, men bedragerier og underslag.

– Det ser for oss ut til å ha vært en systematisk måte å drive forretning på, sier politiadvokat Nils Vegard, som fører saken i retten.

Den 52 år gamle bruktbilselgeren ble ifølge NRK i 2015 dømt til fire års fengsel for en rekke forhold av økonomisk kriminalitet, blant annet for avgiftsunndragelser.

Etter det Motor forstår er denne dommen foreløpig ikke sonet.

Deler av dommen ble gjort betinget. Blir mannen dømt i denne saken, kan den betingede delen av dommen bli gjort ubetinget.

Les også: – Aktor, kjøpte du bil av meg