NED MED RENTA: Statssekretær Tommy Skjervold og statsråd Jon Georg Dale (t.h.) i Samferdselsdepartementet. Foto: Olav Heggø
NED MED RENTA: Statssekretær Tommy Skjervold og statsråd Jon Georg Dale (t.h.) i Samferdselsdepartementet. Foto: Olav Heggø

Samferdselsdepartementet om bompengerenter:

– Vil ha lavest mulig renter

– Selvsagt vil vi ha lavest mulig renter, sier statssekretæren i Samferdselsdepartementet. Regjeringen liker ikke at det er enorme sprik i rentesatsene i bompengeprosjektene.

Publisert Sist oppdatert

Mens noen bompengeprosjekter har rekordlave renter på lånene sine, har andre renter på opp mot seks prosent, viser en oversikt Motor har omtalt.

Høye renter på byggelånene gjør at mye mindre penger går til veibygging.

Med seks prosent rente og fem milliarder kroner i byggelån, som flere bompengeprosjekter har, forsvinner hvert år 300 millioner kroner i renter.

Det liker ikke det Frp-styrte Samferdselsdepartementet.

– Regjeringen ønsker selvsagt så lav rente som mulig for å få mest mulig vei for bilistenes penger, sier statssekretær Tommy Skjervold (Frp) i Samferdselsdepartementet.

– Synes politisk ledelse det er akseptabelt at flere bompengeprosjekter betaler opp mot seks prosent rente på lånene sine, mens andre betaler under én prosent?

– Man må forholde seg til disse avtalene eller reforhandle dem. Akkurat som boliglånsrentene har vi ulike renter avhengig av risikovillighet, garantist og inngåelsestidspunkt. Det må vi forholde oss til, selv om regjeringen selvsagt ønsker at det skal være lavest mulig rente.

Les også: – Bompengelån krever finansiell innsikt

– Urimelig

Også opposisjonen ønsker minst mulig penger til renter.

– Senterpartiet ønsker at staten skal ta over garantiansvaret for lånene fra fylkeskommunene, sier samferdselspolitisk talskvinne Siv Mossleth i Senterpartiet.

Hun viser til at et flertall på Stortinget har stilt spørsmålstegn ved hvorfor kommuner og fylkeskommuner skal garantere for riksveiprosjekter. Statlig garanti fører til lavere renter, mener hun.

– Det er også urimelig at kommuner og fylkeskommuner skal garantere for staten sine veier, sier Mossleth.

Lover delgaranti

Samferdselsminister Jon Georg Dale sier at Samferdselsdepartementet nå vurderer dette.

– Jeg vil komme til Stortinget så fort det lar seg gjøre om denne saken, skriver Dale i et skriftlig svar til Mossleth.

I regjeringsplattformen for de fire borgerlige partiene loves det dessuten statlig delgaranti for noen riksveiprosjekter.

Det er ikke konkretisert når det kan skje.

Les også: Politiet ser mer enn du tror