PRISENDRING: Bompasseringene blir dyrere i Oslo, men reduseres flere andre steder i landet. Foto: Espen Røst
PRISENDRING: Bompasseringene blir dyrere i Oslo, men reduseres flere andre steder i landet. Foto: Espen Røst

Bompengesjokk rundt Oslo, men…

Her blir bompenge-takstene redusert

Bomtakstene øker – både i Oslo og på E6 nordover. Men i noen bomstasjoner reduseres prisene.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke bare i bomringen i Oslo bomtakstene har økt i år.

En oversikt fra Samferdselsdepartementet viser at bomtakstene har økt med ca. 20 prosent på de seks bomstasjonene på E6 mellom Gardermoen og Stange i Hedmark.

I kroner utgjør økningen tre-fem kroner i hver av de seks bomstasjonene, eller drøyt 20 kroner dersom man passerer alle.

Fylkespolitikerne i Akershus og Hedmark sa ja til økningen sist vinter. Samtidig ble det kjent at fire av de seks bommene på strekningen blir lagt ned flere år før opprinnelig plan. De første bommene stenger i 2020 fordi trafikken og dermed bompengeinnbetalingene har vært mye større enn forutsatt i prognosene.

Les også: Dropper veilys på E6 ved Mjøsa

Opp 50 prosent

Den største takstøkningen i år har imidlertid vært i bomringen i Oslo, hvor takstene har økt med opptil 50 prosent, fra 33 til 49 kroner for dieselbiler – og til 44 kroner for bensinbiler.

Oversikten fra Samferdselsdepartementet viser også at det har blitt flere nye bomstasjoner så langt i 2017. De nye er tre bomstasjoner på E6 på Helgeland, samt to på riksvei 4 på Hadeland.

Les også: Her er de nye elbilene vi venter på

Reduksjon

På noen få bomveier er bomtakstene redusert.

Etter initiativ fra samferdselsministeren er takstene på sideveiene langs E16 utenfor Kongsvinger redusert med 14 kroner, fra 32 til 18 kroner. Det utgjør en reduksjon på 44 prosent.

Men ordningen er bare et prøveprosjekt på ett år, og skal opp til ny vurdering over nyttår. Og der statsråden gir med den ene hånden, tar han med den andre. Takstene på bommen på E16 utenfor Kongsvinger har økt med fem kroner/16 prosent.

Les også: E16 blir ikke fullført før om 10 år

Også i bomringen i Namsos er prisene redusert, med fire kroner til 14 kroner per passering.

Men samtidig ble det innført betaling døgnet rundt hele uka. Tidligere var det gratis å passere på kvelder, netter og i helgene.