SIGNATUR: Det svenske flagget er en liten detalj på de nyeste modellene fra det kinesiskeide Volvo-konsernet. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen
SIGNATUR: Det svenske flagget er en liten detalj på de nyeste modellene fra det kinesiskeide Volvo-konsernet. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen

Svenskene kjøper færre biler:

Samme fall i bilsalget som i Norge

Bilsalget falt 6,8 prosent i Sverige i 2018, et prosentvis like stort fall i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Svenskene handler nybil oftere enn vi gjør i Norge: Mens nybilsalget i Norge stoppet på 147.929 biler ifjor, kjøpte svenskene 353.699 nye biler.

Tross et prosentmessig kraftig fall, var 2018 det tredje beste året noensinne for svenske bilforhandlere.

– Bilåret 2018 var preget av et sterkt første halvår og et betydelig svakere annet halvår. Forklaringen ligger først og fremst i innføringen av det nye bonus-malus-avgiftssystemet 1. juli, sier Anders Norén, teknisk sjef i BIL Sweden, til Vi Bilägare.

Den svenske bonus-malus-ordningen gir inntil 60.000 kroner i avslag på lavutslippsbiler, samtidig som den såkalte kjøretøyskatten er økt noe, avhengig av utslipp og drivlinje.

Les også: Ekspertene er usikre på elbil-tilgangen

BIL Sweden forventer et fortsatt fall i bilsalget, ned drøyt fem prosent i 2019.

Bensinbiler hadde en markedsandel på 46,9 prosent mot 37,9 for diesel, etter at dieselbilene har toppet statistikken siden 2009.

Elektriske biler utgjorde åtte prosent av det svenske markedet, og de fleste av disse var plug-in-hybrider. Selv om elbilene er relativt få i tallet, ble det likefullt solgt 46,6 prosent flere enn i 2017.

Les også: Slik er bilprodusentenes elbilplaner