POPULÆR: Hybridbiler – som Toyotas nye RAV4 – er populære blant Europas bilkjøpere.
POPULÆR: Hybridbiler – som Toyotas nye RAV4 – er populære blant Europas bilkjøpere.

Nye tall for bilsalget:

Europa rykker i elbil-foten

Det er ikke akkurat norske tilstander, men det begynner å skje noe med elbilandelen i det europeiske bilmarkedet: Salget av batterielektriske biler økte med 88,7 prosent i fjerde kvartal 2018.

Publisert Sist oppdatert

Det kan høres voldsomt ut, men det høye tallet skyldes først og fremst at det totale elbilsalget ennå er så lite at relativt små bevegelser kan gjøre store prosentvise utslag.

De helelektriske bilene utgjorde 2,7 prosent av det samlede bilsalget i Europa i oktober, november og desember, viser nye tall fra bilbransjeorganisasjonen ACEA.

Det er to- eller tre-siffret økning i alle europeiske land, unntatt Sveits og Slovakia, med betydeligst vekst i Nederland og Frankrike.

Les også: Laveste nybilsalg siden 2009

Den sentrale trenden i det europeiske bilsalget handler ikke om elbilens innmarsj, men dieselmotorens fall.

Dieselandelen ramlet fra 41,2 til 34,1 prosent, mens bensinbilene har den største veksten i absolutte tall med en økning i markedsandelen fra 53,2 til 57,2 prosent.

De samlede 2018-tallene viser at 56,7 prosent av årets nye biler i Europa går på bensin, 35,9 prosent går på diesel, mens elbilene utgjør 2,0 prosent.

Les også: Fikk bensin i dieseltanken

Plugger ikke inn

Blant de elektrifiserte modellene er det verdt å merke seg at plug-in-hybridene hadde et fall på 7,9 prosent i fjorårets tre siste måneder. Det er første gang siden 2016 det har vært nedgang for denne drivlinjen. Hybridene steg med 31,1 prosent.

PS: Nybilregistreringene i Europa totalt hadde en nedgang i siste kvartal på 7,9 prosent.

Les også: Hva skal jeg gjøre med dieselbilen min?