ONKEL I AMERIKA? Snart kan gutta på gulvet hos Volkswagen i Wolfsburg få en samarbeidspartner i Detroit. Foto: Volkswagen AG
ONKEL I AMERIKA? Snart kan gutta på gulvet hos Volkswagen i Wolfsburg få en samarbeidspartner i Detroit. Foto: Volkswagen AG

VW og Ford i samtaler:

Kan lage verdens største bil-allianse

Volkswagen og Ford har startet samtaler om mulighetene for å etablere en strategisk allianse mellom de to selskapene.

Publisert Sist oppdatert

Det melder bransjenettstedet just-auto.com.

De to selskapene varslet tirsdag kveld at de utreder «en strategisk allianse som skal styrke selskapenes konkurransekraft for å kunne betjene kunder over hele verden bedre».

I følge rapportene skal det ikke være snakk om krysseierskap, i hvert fall ikke i første omgang.

Selskapene sier de utreder en rekke mulige prosjekter, inkludert mulighetene for en ny serie transportkjøretøy – et område hvor de to selskapene allerede har betydelige markedsandeler.

Les også: Her er Volkswagens selvkjørende bil

– Ford har en forpliktelse til hele tiden forsøke å bedre selskapets styrke, og det inkluderer samarbeid med partnere som kan gjøre oss bedre, sier Jim Farley, sjef for forretningsområdet globale markeder i Ford.

– Den potensielle alliansen med Volkswagen er et godt eksempel på dette, sier Farley.

Volkswagen står på terskelen til en elektrisk storsatsning, etter at dieselskandalen satte selskapet på store prøvelser – ikke minst i USA.

– Markedene og kundenes krav endrer seg med en utrolig fart. Begge selskapene har sterke og komplementære posisjonen innenfor nyttekjøretøy allerede, sier Thomas Sedran i Volkswagen AG.

Volkswagen og Toyota har de siste årene blitt utfordret i posisjonene som verdens største bilprodusenter av alliansen mellom Nissan, Renault og Mitsubishi, et samarbeid som siden starten i 1999 har utviklet seg til en global markedsandel på nær 10 prosent.

Alliansen har imidlertid siden første dag hatt betydelig krysseierskap, og det mulige samarbeidet mellom Volkswagen og Ford har et mindre forpliktende utgangspunkt.

Les også: Dette er bilene som kommer