FESTBREMS: Tidligere Ford-sjef Mark Fields tror på elektrifisering av bilen, men frykter at mange har urealistisk optimistiske forventninger. Foto: Ford Motor Company
FESTBREMS: Tidligere Ford-sjef Mark Fields tror på elektrifisering av bilen, men frykter at mange har urealistisk optimistiske forventninger. Foto: Ford Motor Company

Fords eks-toppsjef om elektrifiseringen:

«Overdrevne forventninger om elbil-boom»

Bilindustrien har overdrevne forventninger om hvor hurtig elektrifiseringen vil skje. Det sier Ford-konsernets tidligere toppsjef Mark Fields.

Publisert Sist oppdatert

Han forlot den amerikanske bilgiganten i 2017 etter nesten 30 år i selskapet, der han blant annet tok initiativ til elbil-investeringer som skulle bringe Ford helt i front blant bilmerkene som ledet an i elektrifiseringsbølgen.

De kom aldri helt fremst, men har omsider fått opp dampen.

Nå advarer samme Fields om at bilbransjen må bremse sine forventninger til hvordan elektrifiseringen skal skape en ny storhetstid for næringen.

Les også: Elbil-investerer for 100 milliarder

Utfordringer

– Jeg tror elektrifiseringen kommer til å vokse, men slett ikke så hurtig og i det omfanget som alle ekspertene nå forteller oss, sa Fields under en konferanse i Tel Aviv forleden, melder Automotive News.

Høye utviklingskostnader og lav etterspørsel er to hovedutfordringer, i følge Fields.

– Det kommer til å bli noen tøffe år. For det første vil marginene utfordres i hele bransjen, samtidig som det må skapes etterspørsel gjennom bruk av insentiver. Når det er grunn til å anta at vi i tillegg vil få en økonomisk resesjon de nærmeste årene, så vil det bli krevende for bilindustrien, sier Fields.

Les også: Lanserer Mustang-inspirert elbil med 60 mils rekkevidde

Kinesisk ledelse

Og han venter at problemene særlig vil teste den amerikanske delen av næringen.

– Det er Kina som bestemmer tempoet for elektrifisering rundt om i verden. Myndighetene der vet at de bommet på muligheten til å lede an utviklingen av forbrenningsmotoren. Nå har de muligheten til å lede an på vei mot det neste århundrets mobilitetsystemer, og de har utviklet en industripolitikk som understøtter det målet, sier Mark Fields.