SLÅR UT: Her er hovedforklaringen på oppgangen i varekonsumindeksen til SSB i mars, den nye elbilfavoritten Nissan Leaf. Foto: Nissan Motor
SLÅR UT: Her er hovedforklaringen på oppgangen i varekonsumindeksen til SSB i mars, den nye elbilfavoritten Nissan Leaf. Foto: Nissan Motor

Nye SSB-tall:

Betydelig vekst i bilkjøpene

Nordmenns overgang til elbiler slår kraftig ut på statistikkene til SSB. Husholdningenes varekonsum økte 2,9 prosent fra februar til mars 2018, viser sesongjusterte tall.

Publisert Sist oppdatert

Kjøp av nye biler bidro mest til oppgangen, men også andre konsumgrupper hadde bred vekst.

Nybilregistreringene i mars økte med 7,5 prosent sammenliket med samme måned i 2017, ikke minst takket være at Nissan kom i gang med leveringene av nye Leaf.

Det slår ut på SSBs varekonsumindeks.

Kjøp av biler og drivstoff økte med 9,5 prosent, fortrinnsvis grunnet det markante oppsvinget i bilkjøpene, viser varekonsumindeksen for mars. Oppgangen i bilkjøpene kommer etter en svak utvikling i årets to første måneder, skriver SSB i en pressemelding.

Les også: Nissan Leaf smadrer alle salgsrekorder

Konsumet av elektrisitet og brensel økte med 8,7 prosent som følge av en rekordkald marsmåned. Også konsumet av mat- og drikkevarer økte, og de to konsumgruppene trakk samlet varekonsumet opp med om lag 1,4 prosentpoeng.

Konsumet av andre varer gikk ned med rundt 0,4 prosent og bidro til å dempe økningen i varekonsumet noe.

Uten justering for sesongvariasjoner var husholdningenes varekonsum 3,8 prosent høyere i mars 2018 enn i samme måned året før.

Les også: 19 av 20 nye bestselgere er elektrifiserte

I mars 2018 bestod varekonsumet av 34 prosent mat og drikkevarer, 13 prosent elektrisitet og brensel, 19 prosent kjøp og drift av biler og 34 prosent andre varer.