ÅPNER SEG: I fart på motorveien skal venstre bakdør ha åpnet seg. Bilkunden tok selv dette bildet. Foto: Adeel Saeed

Fikk sjokk da han så i sidespeilet:

– Tesla-døren åpnet seg i 80 km/t midt på E18

I 80 km/t på E18 ut av hovedstaden skal plutselig den ene bakdøren ha åpnet seg på Oslo-mannens Tesla Model X. – Heldigvis kjørte jeg alene, uten barna i bilen, forteller trebarnsfar Adeel Saeed.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Eieren av en Tesla Model X hevder dørene på bilen åpnet seg i fart. Tesla Norge mener det kan ha skjedd fordi kunden hadde montert uoriginale lister på dørene.

Adeel Saeed kjørte på E18 ut fra Oslo 14. november i fjor da han fikk sitt livs sjokk like før han passerte Sandvika:

Plutselig så han venstre bakdør på hans Tesla Model X gå opp, mens han kjørte i 80 km/t.

– Det kom både lydvarsel og melding på informasjonsskjermen. Bilene rundt meg begynte også å tute og blinke for å varsle meg, forteller Saeed.

Han fisket frem mobiltelefonen, og tok to motiver av den potensielt livsfarlige hendelsen med de spektakulære falkevinge-dørene på populære Tesla Model X.

Les også: – Tesla-lakken har feil og mangler

BLE REDD: Bileieren fikk sitt livs sjokk da dette skjedde. Foto: Adeel Saeed

Ble redd

– Like etter gikk døren helt opp. Ikke sakte, men med sleng. Det fikk jeg imidlertid ikke tatt bilder av fordi jeg måtte konsentrere meg om å få kjørt av motorveien.

– Det var jo livsfarlig. Spesielt dersom man ikke er sikret. Da faller man rett ut. Det var også fare for kollisjon med andre biler, hevder han.

– Jeg måtte foreta unnamanøver for ikke å treffe andre biler med døra. Dette kunne gått veldig galt.

Flere problemer

På Tesla-verkstedet sjekket de bilens logg, ifølge Saeed.

– Da så de at døren har vært åpen og ikke låst på det tidspunktet bildet ble tatt, forteller Adeel Saeed, som sier han har hatt flere store problemer med 2016-modellen av Tesla Model X.

I lengre tid har han vært i kontakt med Teslas serviceapparat, og bilen har vært på verksted for en rekke feil, mangler og problemer.

Noen måneder etter at døren ble reparert oppsto det igjen problemer med samme dør. Denne gangen ville ikke døren åpne seg da han forsøkte å åpne den utenfra.

Adeel Saeed har tre barn som nå er tre uker, ett år og fem år gamle. Han er glad for at ikke noen av barna var med da døren åpnet seg.

Les også: En slik Finn-annonse har du aldri sett før

– Uoriginale lister

Tesla Norge mener døren kan ha åpnet seg fordi kunden har installert det Tesla omtaler som uoriginale lister i døråpningen.

– Disse listene kan forstyrre sensorene i døren, og gjøre at bilen ikke får bekreftet dørens posisjon. Dersom døren ikke blir fullstendig låst før kjøreturen begynner, vil føreren få et klart varsel om dette i bilens instrumentpanel, skriver kommunikasjonssjef Even Sandvold Roland i en epost til Motor.

Tesla mener døren ikke kunne åpnes mer enn det som vises på bildene til Adeel Saeed.

– Dersom døren ikke låses fullstendig, kan den bevege seg ut omlag en-to centimeter, tilsvarende det som vises på bildene, skriver Teslas talsmann – og fortsetter:

– Vi understreker at døren holdes på plass av flere mekanismer, og det skal dermed ikke være fare for at døren åpnes ytterligere.

– Hva synes Tesla om at flere kunder har opplevd dette, og hva gjør dere med dette?

– Dersom andre kunder opplever lignende situasjoner, ber vi de kontakte oss, slik at vi kan undersøke bilen deres.

– Egnet for Tesla

Bilkunden Adeel Saeed avviser at listene kan være årsaken.

– En servicetekniker hos Tesla bekreftet overfor meg at pyntelistene ikke er i veien for sensorene. Da de tok av den ene for å lakkere, satte de den på igjen på samme sted også, uten at de bemerket at det ikke er å anbefale eller at det ikke er lov, sier Saeed.

Han hevder tvert imot at listene er egnet for Tesla Model X.

– De blir solgt i haugevis uten klager. Det følger med instruks også. Teknisk sett er de heller ikke satt på der sensoren er. De er på karosseriet. Der skal det ikke skjerme for noen sensor.

Han fastholder at døra gikk helt opp, og at det var farlig.

LIKER TESLA: Adeel Saeed er en Tesla-entusiast, når bilene virker. Foto: Privat

Ikke den eneste

Flere Tesla-eiere har fortalt om problemer med dørene på bilene sine.

I fjor skrev NRK om en eier av Tesla Model X som opplevde at høyre bakdør plutselig gikk opp i fart. Tesla-eieren fikk tatt et bilde av informasjonsskjermen, som viser at døren er åpen i 78 km/t.

Tesla Norge avviste den gangen overfor NRK at de er kjent med andre tilfeller av bildører som åpner seg i fart.

Nettstedet Broom har skrevet om Tesla-eieren Steinar Eriksen, som opplevde at bakdøren på hans Model X gikk opp inne i vaskehallen – midt under børstevasken.

ÅPEN I 78 KM/T: Her viser informasjonsskjermen at høyre bakdør er åpen mens Tesla-eieren kjører i 78 km/t. Tesla-kunden sendte dette bildet til Statens Vegvesen. Foto: Privat

Begge bakdørene åpnet seg

Forrige uke skrev Motor om Anders Lagerqvist, som forsøker å selge sin Tesla Model S på Finn etter at han har hatt mange problemer med bilen.

Også han har opplevd at dørene åpner seg under fart.

– Begge bakdørene har åpnet seg litt i fart noen ganger. De spratt opp ca. fem-ti centimeter.

Lagerqvist forteller at i hvert fall én av gangene satt datteren hans på 11 år i bilen.

– Det har skjedd helt vilkårlig under vanlig kjøring, både på lokale småveier og minst én gang på E18. På E18 gikk bakdøren bak meg opp. Da bøyde jeg meg bakover og klarte å smelle igjen døren.

– Skal ikke skje

Teknisk konsulent Audun Bergerud i NAF forteller at NAF flere ganger har fått henvendelser fra NAF-medlemmer som har hatt problemer med dørene på sine Tesla'er.

Men aldri før har han sett bilde av dør som er åpen i fart.

– Dette skal jo ikke skje, og det skjer heller ikke med andre bilmodeller, sier Bergerud.

– Hva bør man gjøre dersom dørene åpner seg i fart?

– Man må komme seg rett på verkstedet, og forvente at Tesla tar det alvorlig.

Bergerud understreker at dørene ikke skal kunne åpne seg i fart, selv om man ved feiltakelse kommer borti knappen til de elektriske dørene.

Både han og Vigdis Svennungsen, leder for NAF Advokat, har sett på bildene til Adeel Saeed.

NAF mener feilen er svært alvorlig.

– Her er det dokumentert en klar mangel. Man kan stille spørsmål om dette er så alvorlig at man ikke bare kan kreve reparasjon, men også å få heve kjøpet, sier Svennungsen.

Les også: Dette synes Motor om VW nye elbil

FALCON-DØRER: Her står begge falcondørene åpne, mens bilen til Adeel står stille. Foto: Adeel Saeed

– Rå biler

Adeel Saeed understreker at han alltid har likt Teslas biler. Men episoden med døra har satt en støkk i ham.

– Tesla lager helt rå biler, når de virker. Dessverre er de ikke til å stole på. I den siste tiden har jeg hatt problemer også med blant annet høyre bakdør og med bakluka, og med deksler som har løsnet. Det gir en sikkerhetsmessig utrygg følelse, sier Saeed.

Han har nå krevd at kjøpet heves, at han får omlevert en tilsvarende bil, eller at han får en erstatning av Tesla.

– Tesla er svært motarbeidende og ikke særlig imøtekommende. Jeg har mistet tilliten til dem.

Les også: Elbilløft fra Opel