HELBOM: Bomstasjonen ved krysset Marcus Thranes gate og Sandakerveien er den mest berømte av Oslos 83 bomstasjoner. Snart blir den flyttet – for den nette sum av en million eller to. Foto: Peter Raaum

Hele sommeren har bommen sperret for sol og lys:

Koster millionbeløp å flytte balkongbommen

Opp mot to millioner kroner vil det koste å flytte balkongbommen i Oslo. En av de berørte har ikke brukt balkongen sin siden bomstasjonen ble satt opp.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Det koster millionbeløp å flytte «balkongbommen» i Oslo. Men den er fortsatt ikke flyttet.

– En av naboene har ikke brukt balkongen i det hele tatt i sommer. Hun mistet jo halve utsikten, sier Arne B. Øystese, styremedlem og berørt nabo i borettslaget på Torshov i Oslo.

Nesten et halvt år er gått siden folk flest måpet sjokkert over vegvesenets plassering av bomstasjonen nederst i Sandakerveien.

Bomstasjonen er plassert rett utenfor balkongen og stuevinduene til beboere i et historisk borettslag på Torshov.

– Det er ikke meg dette går verst ut over. Jeg bor høyt oppe. Men det har vært en lite trivelig sommer, vedgår Øystese – som mener det er veldig kjedelig at bommen fortsatt står nå når det straks er senhøstes.

Les også: To bommer med 57 skritts mellomrom

Ikke billig

Årsaken til at det trekker ut er at Statens Vegvesen i mange måneder har vært i dialog med grunneieren på andre siden av gaten om å få flytte bomstasjonen dit.

De har også drevet det vegvesenet kaller «prøvegraving» for å se om det i det hele tatt er mulig å flytte den dit.

Men billig blir det ikke.

– Flyttingen vil ha en prislapp på mellom én og to millioner kroner, bekrefter Anne Grethe Nordahl, prosjektleder for etablering av de nye bomstasjonene i Oslo.

Les også: Bom for bompengesjef

Glemte

Beboerne i borettslaget fikk bare to dager før monteringen av bomstasjonen informasjon om plasseringen. En utsendt illustrasjon ga ingen signaler om at bomstasjonen ville komme rett utenfor stuevinduene og balkongene.

Overfor Dagsavisen, som omtalte «balkongbommen» først, vedgikk Nordahl i vegvesenet at de «glemte» å ta kontakt med borettslaget.

– Helt håpløst, sa statssekretær Tommy Skjervold (Frp) i Samferdselsdepartementet da han så bilde av bomplasseringen rett utenfor den bevaringsverdige bygården, før han la til:

– Jeg vil tro vegvesenet ser det selv.

FORVARSEL: Dette var illustrasjonen beboerne fikk da de ble informert om plasseringene av bomstasjonene på nedre Torshov. Bomstasjonen i Sandakerveien er kalt «R2_9».

Les også: Stengt inne av én bom

– Så fort som mulig

Arne B. Øystese i borettslaget Marcus Thranes gate 8-20 sier de har tillit til at vegvesenet til slutt greier å flytte balkongbommen.

– Vi har en kontinuerlig dialog om flyttingen. Nå forventer vi å få se tegninger for flytteplanene deres. Det viktigste for oss er at den blir flyttet, ikke når det skjer. Men vi håper den blir flyttet så fort som mulig, sier Øystese.