TAR STYRINGEN: Statsminister Erna Solberg (t.h.) har fått utsatt behandlingen av to bompengesaker i Stortinget til etter at hennes finansminister Siv Jensen har avholdt ekstraordinært landsstyremøte i Frp. Foto: Terje Bendiksby, NTB/scanpix

Erna grep inn i bompenge-kaoset:

«Dette nærmer seg det parodiske»

Stortinget har overraskende valgt å utsette den formelle behandlingen av to bompenge-proposisjoner som skulle bankes gjennom onsdag – etter påtrykk fra statsminister Erna Solberg.

Publisert Sist oppdatert

Begge vedtakene har forlengst fått tilråding fra flertallet i Transport- og kommunikasjonskomitéen.

Stortingsbehandlingen kommer dermed først etter at Frp har hatt ekstraordinært landstyremøte om bompengesaken.

Etter avsluttet komitébehandling er vedtaket i Stortinget normalt bare en formell prosedyre som det ikke er knyttet politisk spenning rundt. 

Det var statsminister Erna Solberg (H) selv som gikk inn for å utsette behandlingen av to store bompengeprosjekter, ifølge Dagens Næringsliv.

Solberg bekrefter også overfor VG at hun var delaktig i utsettelsen.

– Det er Stortinget som bestemmer sin dagsorden, men mitt tydelige råd var at saken ble utsatt, slik at de tre bompengeproposisjonene vil bli behandlet samtidig, sier hun.

I tillegg til proposisjonen om finansiering og utbygging av E18 Langangen – Dørdal i Telemark og E6 Ulsberg – Melhus i Trøndelag, gjelder det også planen for E6 Moelv – Øyer i Hedmark og Oppland. 

Les også: Bruker 132 mill på å kreve inn 264 mill

SVART PÅ HVITT: Dette mener Stortingsflertallet om bompenger på E18 mellom Langangen og Dørdal – i hvert fall helt til Frp har hatt sitt neste ekstraordinære landsstyremøte.

Frp-møte

Etter at avgjørelsen ble tatt, gikk de parlamentariske lederne på Stortinget til verks, ifølge DN.

Mandag kveld ba et flertall i transportkomiteen, bestående av regjeringspartiene, om å ha en senere behandling.

Dette etterkom et flertall i presidentskapet, bestående av visepresidentene Morten Wold (Frp), Abid Raja (V) og president Tone Trøen (H).

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum sier til VG at utsettelsen kommer «bare fordi Frp ikke vil stemme for bompengeprosjekter samtidig som de skal ha landsstyremøte».

Frp skal ha ekstraordinært landstyremøte onsdag.

Les også: Her er de beste elbilene akkurat nå

– Parodi

Reaksjonene er sterke i opposisjonen på Stortinget.

– Dette nærmer seg det parodiske, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB.

– Nå utsetter altså presidentskapet en votering over motorveiutbygging i Stortinget som Frp har gått inn for i komiteen, fordi et regjeringsparti er uenig med seg selv – og fordi de kjenner pusten i nakken fra et konkurrerende parti, fremholder han.

– Jeg håper ikke presidentskapet er så lite prinsippfaste at de aksepterer at interne hensyn i et parti skal styre Stortingets dagsorden, sier Aps Sverre Myrli til VG.