STOPPESTED: Vøringsfossen, her fra utsiktsplattformen på kanten av juvet ved Fossli, er et av de mest populære stoppestedene langs de Nasjonale turistveger. Denne plattformen ble ferdigstilt juli 2017. Foto: Kjersti Wold

Åpner i sommer:

Her er fem nye turistveg-attraksjoner

Nasjonale turistveger omfatter 18 av Norges vakreste veistrekninger. Om bare noen uker åpner Statens vegvesen det første av fem nye turistveganlegg som inngår i Nasjonale turistveger. Her er de nye landemerkene.

Publisert Sist oppdatert

Etter en intens byggeperiode i 2017 åpner hele fem nye turistveganlegg i år.

De fem er Ureddplassen på Helgelandskysten, Bukkekjerka på Andøya, Ostasteidn i Ryfylke, Vøringsfossen ved Hardangervidda og til sist Skreda i Lofoten.

Nasjonale turistveger teller ikke bare noen av de vakreste veistrekningene, men også flere av de mest populære – som Sognefjellet, Geiranger, Trollstigen, Lofoten, Hardanger og Helgelandskysten.

Les også: Dette er de 18 turistvegene

Og de er flere av de mest omtalte strekningene som nå får nye attraksjoner på disse datoene utover sommeren, i følge en pressemelding:

Ureddplassen åpner 22. mai. Rasteplassen langs Nasjonal turistveg Helgelandskysten har fått nytt spennende toalettbygg, utsiktsamfi og krigsminnesmerke på ny sokkel. Helgelandskysten er den lengste av alle de 18 turistvegene, med sine 433 km fra Holm i sør til Godøystraumen ved Bodø i nord.

HELGELANDSKYSTEN: Toalettbygget på Ureddplassen defineres som et nytt landemerke langs Nasjonal turistveg Helgelandskysten. Landskapsarkitekt: Landskapsfabrikken AS ved Inge Dahlman. Arkitekt: Haugen/ Zohar. Foto: Steinar Skaar

BukkekjerkaNasjonal turistveg Andøya åpner 7. juni. Rasteplassen ved den gamle samiske offerplassen består av parkering, rasteplass og et servicebygg med toaletter. Målet for rasteplassen er å legge til rette for variert bruk, der besøkende inviteres til å ta korte og lengre stopp, og til å gå på oppdagelsesferd i den storslåtte naturen.

ANDØYA: Rasteplassen etableres i et storslått landskap tett på storhavet. Arkitekt: Morfeus Arkitekter. Illustrasjon: Morfeus Arkitekter

Ostasteidn ved Nasjonal turistveg Ryfylke åpner 21. juni. Rasteplassen ligger vakkert til på vestsiden av Sandsfjorden, rett etter nye Sandsfjord bru. Arkitektarbeidet er gjort av Morfeus Arkitekter. Prosjektet er et samarbeidstiltak der Statens vegvesen står for planlegging og hvor vegavdelingen i Rogaland står for bygginga.

RYFYLKE: Ostasteidn rasteplass er inspirert av den norske kunstneren Lars Hertervigs malerier av den særpregede naturen i Ryfylke. Arkitekt: KAP - Kontor for Arkitektur og Plan AS. Illustrasjon: KAP – Kontor for Arkitektur og Plan AS

Vøringsfossen ved Nasjonal turistveg Hardangervidda åpner 4. juli. Utsiktsanlegget er en av Norges mest besøkte turistattraksjoner og byr på et spektakulært panorama mot foss, dal og fjell. Med toalettet på plass er hele anlegget nedenfor trehotellet Fossli ferdig.

VØRINGSFOSSEN: Utsiktspunktene byr på et flott og sikrere skue over Vøringsfossen og Måbødalen. Arkitekt: Carl-Viggo Hølmebakk. Foto: Kjersti Wold

Les også: Her er Norges beste utsikter

Skreda ved Nasjonal turistveg Lofoten åpner 23. august. For å framheve naturopplevelsen og lette vedlikeholdet, startet en storstilt ombygging av rasteplassen i 2016. Turistvegstoppet fikk ny informasjonstavle og ombygd toalett. Senere ble resten av plassen sanert og bygget opp på nytt. Til sommeren kan Skreda igjen ønske reisende velkommen som en av Lofotens flotteste rasteplasser.

LOFOTEN: Etter en omfattende oppgradering framstår rasteplassen ved Skreda som ny. Gress og krattskog er ryddet bort og publikum kan igjen nyte det flotte landskapet. Arkitekt: manthey kula as. Illustrasjon: manthey kula as