TRYGG MED HJELM: Marie er klar for å sykle til skolen med ny hjelm. Mamma Janne Pedersen, seniorrådgiver i NAFs forbrukeravdeling, minner om at en god hjelm minsker risikoen for hodeskader dramatisk. Foto: Anette Berve / NAF

NAF har testet 11 sykkelhjelmer for barn:

De dårligste hjelmene gir fire ganger så høy risiko for hodeskader

Sykkelhjelmer med rotasjonsbeskyttelse, det som kalles MIPS, gir inntil fire ganger bedre beskyttelse mot hodeskader enn sykkelhjelmer uten. Overraskelsen er en billig hjelm til 100 kroner.

Publisert Sist oppdatert

Det viktigste du kan gjøre når barnet ditt begynner å sykle til og fra skole og venner, er å sørge for at de er trygge på veien – og at de bruker hjelm.

NAFs ferske test av sykkelhjelmer viser at hjelmer med rotasjonsbeskyttelse, det som kalles MIPS, gir klart best beskyttelse.

Dette er også de dyreste hjelmene i testen, men overraskende nok kommer en billig hjelm til rundt 100 kroner veldig godt ut når man tester hjelmen mot støtskader.

I testen brukes en nyere metode for å måle hodets rotasjon ved en ulykke, slag mot hjelmen fra flere vinkler og G-kreftene (bevegelsesenergien) hodet blir utsatt for.

Det er her hjelmene med MIPS kommer best ut.
Hjelmer med MIPS har et indre skall som begrenser hodets bevegelse ved slag fra siden mot hjelmen.

Testen viser at dette også gir best totalbeskyttelse.

Se testresultatene lenger ned i teksten. 

Les også: Dette er de beste hybridsyklene

Fleste eneulykker på sykkel

Rundt sju av ti sykkelulykker er det som kalles eneulykker, uten at biler eller andre trafikanter er involvert. 

Det vanligste er at syklisten møter en hindring i veien, gjør en unnamanøver eller bråbremser, og velter på sykkelen. Her er risikoen for hodeskader stor.

Testvinneren beskytter mot slag og hjernerystelse

Forskjellen på hjelmene er størst når det blir simulert et slag mot hodet tilsvarende det du kan få ved fall over styret, samtidig som kroppen roterer, skriver NAF.

Testvinneren Lazer Nut´s MIPS beskytter både mot slagskader og mot skader som følge av at hodet til barnet roterer i hjelmen. Dette gjør at faren for hjernerystelse reduseres kraftig.

Lazer Nut´s MIPS og de beste hjelmene i testen ga en risiko for hjernerystelse på mellom 17 og 19 prosent. Med hjelm uten MIPS økte risikoen til mellom 40 og 60 prosent.

 – Det er en stor forskjell. Ved 17 prosent er risikoen liten for å skade seg i det hele tatt. Med 60 prosent er sannsynligheten derimot stor for å få en hjernerystelse, sier Svein Kleiven, professor i Neuronik ved Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm, der måledataene i testen er analysert. 

Sykkelhjelm uten MIPS hadde best støtdemping 

Scott Spunto gjør det best av sykkelhjelmene som ikke har MIPS. Det er også den hjelmen som kommer aller best ut av alle de 11 hjelmene med tanke på støtdemping.

Det er i denne delen av testen den billige hjelmen gjør det godt.

– Vi er positivt overrasket over at en av de billigste hjelmene i testen, sykkelhjelmen fra Biltema til en 100-lapp, gir så god støtdemping.

Likevel skulle vi helst sett at alle hjelmene i testen hadde MIPS, som også beskytter mot rotasjonsskader, sier seniorrådgiver Janne Pedersen i NAFs forbrukeravdeling.

Les også: Støtten til elsykler har vært et genialt grep

MIPS-hjelmene er best

Hjelmene med MIPS gjør det best i testen. Selv om det er de dyreste hjelmene håper Janne Pedersen at de fleste invester i en skikkelig sykkelhjelm til barnet.

– Vårt viktigste råd når du skal kjøpe ny hjelm til barnet, er at du velger en hjelm med MIPS. Det gir best totalbeskyttelse for barnet, fordi det også beskytter mot rotasjonsskader, understreker hun. 

Lazer Nut´s Mips 3,8 poeng

 

Testvinneren Lazer Nut`s Mips vinner sammenlagt mot de andre hjelmene i testen. Den har Mips-funksjon og gir best beskyttelse av alle hjelmene mot hoderotasjon. Hjelmen får også godkjentstempel for støtdemping, men gjør det ikke best i denne delen av testen. Der taper den for flere av de andre hjelmene, også for billighjelmen fra Biltema.

 

Spectra Helmer 3,6 poeng

 

Spectra Helmer kommer på andreplass. Den har Mips-funksjon og gir god beskyttelse mot hoderotasjon.

Occano Junior Mips 3,2 poeng

 

Hjelmen har Mips-funksjon og gir grei beskyttelse mot hoderotasjon. Den får også godkjent i testen av evne til støtdemping. Hjelmen selges ikke i Norge, men kan kjøpes på nettet fra Sverige.

Giro Dime Mips 3,2 poeng

 

Har Mips-funksjon og gir grei beskyttelse mot hoderotasjon. Den får også godkjent i testen av støtdemping. Totalscoren er litt bedre enn hjelmen fra Spectra som kommer på andreplss i testen. Men fordi Giro Dime Mips er den tyngste hjelmen i testen, havner den bak Spectra Helmer totalt. 

Scott Spunto 3,2 poeng

 

Best av hjelmene uten Mips-funksjon. Den gjør det klart best i test av støtdemping, men fordi den ikke har Mips-funksjon og har dårligere beskyttelse mot hoderotasjon, havner den på femteplass totalt.

Biltema Junior (27-0100) 2,9 poeng

En av de billigste hjelmene i testen gjør det svært godt i test av støtdemping. Den har imidlertid ikke Mips-funksjon og har dermed dårlig beskyttelse mot hoderotasjon.

Met Crackerjack 2,9 poeng

Hjelmen Met Crackerjack får godkjent i test av støtdemping, men har ikke Mips-funksjon og gir dårligere beskyttelse mot hjernerystelse og andre skader på hjernen som følge av hoderotasjon enn flere av de andre hjelmene.

Kayoba Sykkelhjelm (639218) 2,8 poeng

 

Kayoba sykkelhjelm (639218) fra Jula får godkjent i test av støtdemping, men har ikke Mips-funksjon og gir derfor dårligere beskyttelse mot hjernerystelse og andre skader på hjernen.

Lazer Nut´s 2,8 poeng

Hjelmen Lazer Nut`s er en variant av testvinneren Nut`s Mips, men uten Mips-funksjonen. Den får godkjent i test av støtdemping, men gjør det dårlig i test av beskyttelse mot hoderotasjon.

Bell Span 2,7 poeng

 

Får godkjent i test av støtdemping, men med forholdsvis lav score. Den har ikke Mips-funksjon og gir dårlig beskyttelse mot hjernerystelse og skade på hjernen som følge av hoderotasjon.

K2 Varsity 2,1 poeng

Gjør det dårligst både i test av støtdemping og i test av beskyttelse mot hoderotasjon. Hjelmen får godkjentstempel med tanke på støtdemping, men laboratoriet oppgir at testverdien er på grensen av det som kan godkjennes fordi usikkerheten ved testen er på 3 %.

Fakta om testen:

Testen er utført av Forskningsinstituttet RISE i Sverige på oppdrag fra NAF og Testfakta. Det er testet elleve ulike sykkelhjelmer. En av hjelmene selges hovedsakelig på det svenske markedet. Hjelmene er testet for beskyttelse mot hjernerystelse og mot skade på kraniet. Fire av hjelmene har rotasjonsbeskyttelse (MIPS).  
Se hele testen med mer utfyllende kommentarer og fakta på https://www.naf.no/forbrukertester/test-av-utstyr/test-av-sykkelhjelmer-for-barn-2018/.