USIKRET: Slik sto 30 tonn belegningsstein usikret inne i vogntoget. Foto: Statens Vegvesen

Vegvesenet med storaksjon mot tungbiler:

Slik sto usikret stein lastet i vogntoget

Inne i vogntoget sto flere titalls tonn med belegningsstein helt usikret på et glatt aluminiumsgulv. – Grelt, sier vegvesenet.

Publisert Sist oppdatert

Statens vegvesen har den siste uken grundig kontrollert 1500 tungbiler ved landets største grenseoverganger til Sverige.

Ved en av grenseovergangene, på Magnor i Hedmark, stanset kontrollørene et vogntog med svært manglende lastsikring.

Les også: Slik jukser bilfabrikkene for å få lavt forbruk 

Fullastet

– Vogntoget var fullastet med belegningsstein. Pallene sto usikret oppå et glatt aluminiumsgulv. Ved en brå unnamanøver kunne steinen blitt slengt ut i vegbanen og ført til store skader. Denne føreren ble anmeldt, sier Geir Thomas Finstad, fagleder for utekontroll i Statens vegvesen i Hedmark.

PÅ BESØK: Statsråd Ketil Solvik-Olsen (til venstre) overvar den omfattende grensekontrollen til vegvesenet på Svinesund denne uka. Foto: Statens Vegvesen

– Hvor mange tonn stein var det i vogntoget?

– Ca. 30 tonn. Vogntoget var dessuten overlastet.

Den intensive ukeskontrollen viser at mange vogntog har gode dekk og kjettinger. Men noen sjåfører lærer aldri. I mai ble en vogntogsjåfør stanset med dårlige bremser på tilhengeren.

Les også: Transportrevolusjonen vil endre våre liv

Tatt igjen

– Denne uken ble den samme tilhengeren stanset igjen på Svinesund uten at feilen var rettet opp. Da setter vi stopp. Vi satte rett og slett lås på tilhengeren slik at det ikke er mulig å trekke den videre, forteller Øyvind Grotterød, fagleder for utekontroll i Statens vegvesen i Østfold.

Senere varslet eieren at tilhengeren blir hentet av et bilopphuggerfirma.

– Helt greit for oss å få slikt bort fra veien, sier Grotterød.