GRENSER FOR HVA DU KAN HANDLE: Du kan handle og gjøre reparasjoner innenfor beløpsgrenser på 3.000 og 6.000 kroner uten å måtte betale norsk mva. Foto: Jon Terje H.Hansen

NAF-advokaten:

Vil ikke kalle det et smutthull

Vi spurte en av advokatene i NAF, Vigdis Svennungsen, om ordningen med å ikke betale norsk moms (når man holder seg under verdigrensene), samtidig som man kan få refundert, og i noen tilfeller slipper å betale, svensk moms er et smutthull i loven.

Publisert Sist oppdatert

Dette er hennes svar:

– Det er riktig at man kan gjøre reparasjoner i Sverige uten å måtte betale norsk mva. innenfor beløpsgrensene på 3.000 og 6.000 kroner. Man kan også kreve refundert svensk mva. på grunn av svenske tollregler. Dette kalles «bearbetning» eller aktiv foredling.  

Det avgjørende er at varen/bilen skal ut av Sverige igjen etter «bearbetningen»/reparasjonen, og formålet med turen må nettopp være reparasjonen.

Når det gjelder refusjon kan alle som vil søke om det på tollstasjonen på grensa. Noen forhandlere har fått tillatelse av svenske myndigheter til å søke om refusjon på vegne av sine kunder, for å forenkle prosessen for kundene. Jeg vil ikke kalle det et smutthull, sier Vigdis Svennungsen.