FRA MUSEET: Mølstertunet gir god oversikt mot Vangsvatnet og Vossevangen. Foto: Per Roger Lauritzen

Norges beste utsikter: Vossevangen

Ekstremt flott

Fra det viktigste kulturminnet i kommunen har du god oversikt over Voss.

Publisert Sist oppdatert

Motor presenterer en serie utdrag fra boka «Norges beste utsikter» av Veibok-redaktør Per Roger Lauritzen i NAF og Reidar Stangenes i Norsk Kulturarv. Boka er den fjerde i serie om reiser langs norske veier. Utsiktene som er valgt er ikke bare vakre, men bør besøkes for å gi innsikt og inspirasjon. Boka kan kjøpes her.

Tidligere artikler i samme serie:

Reinehalsen: Der naturkreftene og sanseinntrykkene er sterkest

Kongens Utsikt, Krokskogen: Kongelige rundskuer

Tanahorn: Berlevåg: Barentshavet neste!

Notodden, Rjukan og Vemork: Utsikt mot et mesterverk

Gjevilvannet: Storslått i Trollheimen

Titran på Frøya: Her tok stormen 140 fiskere

Sverresborg: Se en historisk by fra et historisk sted

Lillehammer: Toppen av Lillehammer

Drafnkollen: På en snurr øverst i Drammen

Molde: Se 222 fjelltopper fra Varden

Linnekleppen: Brannvakttårn med herlig utsikt

Torungen: Jernverket leverte utsikten

Galdhøpiggen: Toppen av Norge

Sylan: Svensk-norsk panorama

På Vossevangen der vil eg bu,

der veks det kløver på heia;

der gjeng kvar ungkar med blanke skor, og sylvknapp hev han i trøya;

der dansar gjenta med band i hår,

og fletton` radt nedpå marki når, -

ja tru du meg, eg segjer deg:

Der er det fagert å leva.

Dette skriver Carsten Hauch i sitt kjente dikt fra 1861.

Og slik er det i dag også. Voss er en flott plass. Den er regionsenter i indre Hordaland og blant de mest besøkte turistkommunene på Vestlandet, både sommers- og vinterstid.

NÆRKONTAKT: Tvindefossen ligger like ved E16.

Voss har blant annet godt tilbud til dem som er interessert i tradisjonelt friluftsliv, men og elvesport og ekstremsport.

Service og handel er sammen med turisme og landbruk de viktigste næringsgrenene. Kultur og idrett står sterkt på Voss, og det gode miljøet har fostret kjentfolk innen folkemusikk og vintersport.

En god plass å få oversikt over all denne herligheten er å ta turen opp lia til Voss Folkemuseum, Mølstertunet.

Utsikten derfra er storslagen, og Mølstertunet er også en opplevelse både for gamle og unge.

Det er et godt bevart gårdsanlegg med 16 små og store bygninger på en terrasse i åsen over sentrum. Alle hus står der de ble reist mellom 1500 og 1880, men gården er trolig fra før vikingtiden.

Det er usikkert når gården ble delt, men i 1521 var det i hvert fall to brukere her. Husene var samlet i et rekketun der brukerne hadde hver sine stuehus, eldhus, loft, buer, fjøs, løer og vedhus.

På det meste bodde det 30 personer på Mølstertunet, men gården ble fraflyttet i 1927. Museet har en stor samling av bruksting og redskap. Det er mange grunner til at Voss folkemuseum er kommunens viktigste kulturminne.

VETERANBRU: Skromlebrua viser gammel byggeteknikk.

Høyt og lavt

Men det er mange andre attraksjoner på Vossevangen. Fra Mølstertunet ser du blant annet ned mot staselige Voss kirke. Det er en langkirke i stein fra 1277, med tykke vegger og i romansk og tidlig gotisk stil.

Du ser også ærverdige Fleischer’s Hotel. Dagens bygning fra 1889 er fremdeles eiet og drevet av familien Fleischer, som etablerte hotellvirksomhet her allerede i 1864. Det danner en flott kontrast til kommunens hypermoderne kulturhus like ved.

STOPP: Ærverdige Fleischer's Hotel ønsker velkommen.

Vil du ha enda mer utsikt kan du ta Hangursbanen fra sentrum. Det er en gondolbane som går opp til 660 moh. fra like ved Voss jernbanestasjon.

Fra Hangur er det flott turterreng og ditto utsikt over bygda. Du ser også videre nordover dalen langs E16. Følger du den retningen kommer du forbi Skromlebrua, en fin gammel steinhvelvsbru fra 1903. Du kommer også forbi den skummende Tvinnefossen. Begge steder er verdt en god stopp.

Det er også Stalheim Hotel som ligger på stupet mot Nærøydalen. Utsikten derfra er et klassisk motiv for fotografer og malere. J.C. Dahl var ikke den første, men den mest kjente. I det 550 m dype gjelet danner Stalheimsfossen et 126 m loddrett fall.

NASJONALROMANTIKK: Utsiktene ved Stalheim Hotel er også maleriske.

Rett imot ses Jordalsnuten, en eiendommelig sukkertopp.

Den historiske veien videre, Stalheimskleivi, er også en opplevelse om du vil ta en liten omvei.

Stalheimskleivi ble bygd 1842-49 og er meget bratt. Den 1,5 km lange parsellen med 13 slyng, har en kurveradius på 8-10 m og en maksimal stigning på 1:5. Veien er et enestående veianlegg i Europa og er enveiskjørt nedover. På turen ned har du også fine utsikter.

Vil du vite mer:

Høyeste utsiktspunkt i Voss kommune er Olsskavlen på 1576 m. Se NAF Veibok om Voss.  Nyttige nettsider er www.naf.no/ruteplanlegger, www.ut.no, www.kulturarv.no og www.visitvoss.no.