HØYEST I VERDEN: Mjøstårnet i Brumunddal blir verdens høyeste trebygning. Foto: Hent

Verdens høyeste trebygning i Brumunddal:

Er dette Norges villeste hotellidé?

I en by ved Mjøsa med færre enn 10.000 innbyggere bygger Arthur Buchardt verdens høyeste trebygning. Der skal han drive hotell.

Publisert Sist oppdatert

- Hvis noen synes jeg er modig eller til og med litt gæren, så driter jeg i det, sier Arthur Buchardt til Motor.

I mars 2019 står Mjøstårnet, verdens høyeste trebygning på 81 meter og med 18 etasjer ferdig i Brumunddal, drøyt halvannen time nord for Oslo og 15 km nord for Hamar.

Det skal være hotell i fire etasjer, men også kontorer, spisested og leiligheter. Selv om Brumunddal ikke har flere enn 9723 innbyggere per 1.januar 2016, synes ikke Buchardt at det er spesielt modig.

STREKKER SEG: Mjøstårnet med hotellet The Wood skal stå ferdig i mars 2019. Foto: Peter Raaum

Lite og luftig

- Brumunddal ligger langs E6, og med basis i Ringsaker med 34.000 mennesker og et aktivt næringsliv, er det behov for et hotell. Wood hotell skal bare ha 72 rom, så det blir relativt lite.

Buchardt ser for seg at hotellet skal bli et sted folk vil stoppe langs veien for å overnatte, at utenlandske turister på busstur i Norge skal legge inn et stopp på hotellet, at næringslivet skal bruke det til møter, kurs og konferanser.  

- Brumunddal er jo den beste plassen i verden å stoppe, mener han.

Les også: Friskt og ferskt på Marché Lillehammer 

Hadde ikke blitt det samme i bredden ...

- Må du bygge så spektakulært for å sette Brumunddal på hotellkartet?

- Ikke nødvendigvis, men i miljøsammenheng er dette et signalbygg, og da er høyden et viktig poeng. Hvis jeg hadde bygd like stort, men 100 meter langt og tre etasjer høyt, da skjønner du hvorfor, sier Buchardt.

- Noe lignende Mjøstårnet har aldri vært gjort før, slår Arthur Buchardt fast.

Det er likevel ikke det villeste han har gjort noen gang.

- Jeg har bygget hotellet Victoria Tower i Stockholm. Det er på 120 meter og 35 etasjer og det høyeste hotellet i Skandinavia.

Høyest i nord

Også i Fauske i Nordland tenkes det høyt.

Der har Snøhetta tegnet et hotellbygg på 78 meter fordelt på 24 etasjer. Det skal bygges på en pir ut i sjøen og blir etter planen Nord-Norges høyeste hotell.

Fauske har ikke mer enn 10.000 innbyggere, men utbyggerne mener at hotellet kommer til å trekke gjester bare fordi bygget blir en attraksjon i seg selv.

Det er ikke klart når hotellet skal stå ferdig.

Snøhetta har også tegnet utkastet til Lofoten Opera Hotel nesten ytterst i Lofoten, men det spektakulære bygget som er tegnet som en sirkel helt nede i havgapet, er foreløpig satt på vent.

Les også: Norges beste utsikter; toppen av Lillehammer

Heftig, heftigere, heftigst

Ved Operaen i Oslo åpner Clarion Bjørvika 1.januar 2019.

Nærheten til Operaen og det nye Munch-museet skal prege hotellet, og Petter Stordalen lover, tradisjonene tro hadde vi nær sagt,  «energi og opplevelser utenom det vanlige».

 – Målet er å fylle hotellet med heftige kunstneriske uttrykk som integreres med resten av interiøret på en inspirerende måte, sier Petter Stordalen selv.

HEFTIGE OPPLEVELSER: Clarion Hotel Bjørvika i Oslo skal fylles med «energi og opplevelser», lover Petter Stordalen.

I Bodø kniver Petter Stordalen og Arthur Buchardt.

Stordalens The Storm åpner etter planen i 2020, mens Buchardt planlegger et signalhotell på det han kaller Bodøs fineste tomt der den gamle turisthytta fra 60-tallet ligger nå.

Mens vi venter på at hotellene skal bli nøkkelferdige, går det an å glede seg over nyåpnede Zander K i Bergen. Det er nominert til et av verdens beste urbane hoteller av trendmagasinet Wallpaper.

Zander K er et av 14 utvalgte i Europa, og Wallpaper beskriver det som «det ultimate rimelige designhotellet med gjennomtenkte, funksjonelle detaljer og en sterk skandinavisk identitet».