INGEN NORSKE: Ve kjøper tilbake 475.000 dieselbiler fra amerikanske kunder til den nette sum av 122 milliarder kroner. VW vil ikke kjøpe ikke tilbake noen norske biler. Foto: Rune Korsvoll

VW kjøper tilbake biler for 122 milliarder ... ingen norske

VW kjøper nå tilbake biler for 14,7 milliarder dollar – 122 milliarder kroner – fra amerikanske eiere som er berørt av dieselskandalen som startet for litt over ett år siden. Dette er klart etter at en amerikansk domstol har godkjent VWs avtale med bileiere og myndighetene. VW vil ikke kjøpe tilbake biler fra norske VW-eiere.

Publisert

Forliket mellom VW og myndigheter gjelder 475.000 biler som er manipulert for å klare de strenge amerikanske avgasskravene. VW startet allerede i november med å kjøpe tilbake de berørte bilene med toliters dieselmotor til markedsverdien bilene hadde før dieseljukset ble avslørt. Bileierne kan forresten velge å beholde bilen, få den reparert og få utbetalt en kompensasjon på mellom 5.0000 og 10.000 dollar.

De totale kostnadene for dette er altså beregnet til 122 millioner kroner, ifølge Automotive News. En del av disse pengene må VW også bruke til å bygge ut infrastruktur til null-utslippsbiler i USA. Tidligere har VW sagt ja til å betale et par milliarder dollar i kompensasjon til bilforhandlere og advokater.

Men det er ikke slutt med dette. Fortsatt må VW komme til enighet med myndighetene om 85.000 biler med treliters dieselmotor.

I Norge og re sten av Europa er det ikke aktuelt med en tilsvarende ordning med tilbakekjøp, ifølge VW. EU-kommisjonær Vera Jourova har lagt press på VW for at de skal behandle sine europeiske kunder på samme måte som de amerikanske.