SKRUR OPP: Samferdselsminister Knut Arild Hareide og regjeringen har talt. Nå blir det 5000 kroner i bot for å bruke mobilen i bilen.

Tordner mot mobil i bil:

Nå tredobles bøtesatsene for mobilbruk i bilen

– Dessverre har det ikke hjulpet det vi har gjort så langt, sier samferdselsministeren. Regjeringen tredobler nå bota for bruk av mobil i bil.

Publisert Sist oppdatert

Mobil i bil

  • Det er forbudt å bruke håndholdt mobiltelefon i bil under kjøring.
  • Brudd straffes med forelegg og prikker i førerkortet.
  • Dersom mobiltelefonen er fastmontert, kan du starte å avslutte samtaler, men du kan ikke surfe og sende meldinger.
  • Kilde: UP

Fra 1. januar må du betale 5000 kroner dersom du bruker håndholdt mobiltelefon mens du kjører. I tillegg får du tre prikker i førerkortet.

Det ble vedtatt av regjeringen i statsråd på fredag, og er identisk med regjeringens forslag før saken ble sendt på høring.

Økningen er kraftig. I dag er bøtesatsen på 1700 kroner, samt to prikker.

– Mobilbruk i bil skaper mange farlige situasjoner og ulykker, ikke minst med myke trafikanter. Med denne økningen sender vi et tydelig signal, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) til Motor.

Erkjenner

I 2019 ble prikkbelastning innført, i tillegg til bota, som opprinnelig var på 1500 kroner, men som for to år siden økte med skarve 200 kroner til 1700.

Samferdselsministeren mener straffenivået ikke har vært kraftig nok.

– Prikker har hatt en viss betydning. Men økningen vi gjør nå er en erkjennelse av at ulovlig mobilbruk under kjøring er et stort og vedvarende problem. Dessverre har det ikke hjulpet det vi har gjort så langt. Sjåførene respekterer ikke forbudet.

– Men fortsatt vil det være en lavere bot for mobilbruk enn for å bryte vikeplikt-forbudet, som etter en prisjustering ved årsskiftet koster 7230 kroner. Hva tenker du om det?

– Når vi går fra 1700 til 5000 kroner så tror jeg folk forstår at vi ønsker å ha en tydelig avskrekkende effekt. Vi må få respekt for forbudet. Jeg er bekymret, derfor blir det såpass sterke tiltak nå.

– Forstå alvoret

NAF er enige i å øke antall prikker. Også de påpeker at mobilbruk er farlig.

– Uvøren bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr er et stort problem for trafikksikkerheten. Denne økningen i bøtesatsene og prikkbelastningene vil forhåpentligvis få flere til å forstå alvoret og risikoen slik bruk innebærer, sier Marianne Søhagen, fungerende fagsjef for trafikksikkerhet i NAF.

Men NAF har også stilt spørsmål med sjokkøkningen.

– Det er høyst uvanlig med en tredobling. Vi foreslår at man legger seg noe lavere og evaluerer, skrev NAF i en høringsuttalelse tidligere i år.

Politiet har derimot lenge ønsket bot på 5000 kroner mer enn velkommen.

– Jeg tror de fleste synes dagens reaksjon er for lav i forhold til andre forseelser i trafikken. Det er ikke strengt nok, sa UP-sjef Steven Hasseldal til Motor tidligere i høst.